I sin fullständiga form löd denna fråga: "Hur anser du att skolan generellt bör möta de utmaningar som samhällsutvecklingen ställer oss inför?" Frågan gäller alltså inte bara IKT-relaterade saker, utan i förlängningen främst vad skolan är till för egentligen. Ett tämligen utförligt axplock följer:
"Skolan behöver lyfta ögonen och inte fungera som en skyddad verkstad [...]. Viktigt att bevara nyfikenheten och förmågan till kreativitet -- detta är skolan dålig på [...]. Det behövs andra mått på förståelse än mängden avklarade sidor i läroboken." "Satsa på omvärldsbevakning, teknik och nytänkande för att inte hamna på efterkälken. [...] Lyssna på elevernas behov; de befinner sig ju delvis i en annan värld." "Inse vikten av kunskapsdelning och samarbete. Eleverna kan snabbt kolla upp fakta. [...] Dialog med lärare om synsätt, identitet och människosyn är viktigt." "Skolan måste vara mer öppen än vad den har varit hittills. [...] Ibland kan det vara bra med en viss grad av tröghet i skolan, men den måste vara samtida." "Det finns inget tydligt och klart pedagogiskt mål i dag och beslutsfattarna lyssnar inte. Skolan ska inse att alla problem inte kan lösas, utan koncentrera sig på det mest centrala: mänskliga rättigheter, allas lika värde, basfärdigheter osv." "Skolan måste integreras i resten av samhället på ett bättre sätt än i dag." "Man måste förbereda eleverna för en framtid som ingen vet hur den ser ut." "Skolan måste våga testa nya arbetssätt [...]. Mindre styrning uppifrån. [...] Låter eleverna tipsa varandra och fungerar mer som vägledare. Ger bättre effekt och skapar större intresse." "Skolan måste bli bättre på att följa med i utvecklingen. [...] Skolan måste reflektera och diskutera sitt syfte och mål. Vad ska skolan vara till för? Fokusera på elevernas behov när de ska ut i verkligheten. [...] Eleverna måste bli medbestämmande." "Skolan måste våga ta kommandot, bli tongivande och hitta nya vägar." "Skolan ska anamma utvecklingen -- men inte oreserverat och utan kritik. Viktigt att lära ut kritiska förhållningssätt till it och nätet." "Skapa bättre villkor och förutsättningar för samarbete mellan lärare. Nu är det alltför centralstyrt och det är sällan produktivt och utvecklande." "Det krävs mer visioner och diskussioner." "Skolan bör fungera på samma sätt som resten av samhället och inte ligga alltför långt efter." "Lärandet kan ske var och när som helst. Inte bara i skolbyggnaden. Svårt att hantera detta -- man måste kunna garantera en viss nivå."
Själv tror jag mer och mer att skolan så som vi känner den har gjort sitt. Den lever nu vidare enbart tack vare institutionell tröghet och bristande fantasi, men upplösningstendenserna (både negativa och positiva) är tydliga för den som har ögon att se med och öron att höra med. Den dag som allt fler aktiviteter i skolan inte längre tar hänsyn till skolans fysiska väggar, har den skola vi känner redan förvandlats till något annat, något som kommer att bli allt svårare att reglera enligt sedvanliga kriterier, annat än med rena maktmedel. Ju förr man börjar inse den utmaningen och börjar diskutera hur man då (delvis redan nu) ska kunna upprätthålla några gemensamma värdekriterier -- och om och varför man ska göra det -- desto bättre. Jag tänker här främst på kunskapsvärden, inte "värdegrund" i moralisk mening. Den sortens ideologiproduktion tycks ibland vara skolans främsta raison d'être, men den kommer förmodligen också att bli svårare att upprätthålla framöver. Det är dock mycket möjligt att vi, i stället för en konstruktivt fantasirik diskussion på riksnivå, får en sorts backlash, med olika åtgärder för att stärka de traditionella strukturerna. Sådant låter sig göras även med datorer och Internet, åtminstone på ytan, en tid.
Hur det än blir och vad som än kommer att hända, så är situationen redan allvarligare och mera akut än de flesta tycks ha klart för sig (många lärare undantagna). Och i själva verket är skolans situation bara ett av flera symptom på den vilsenhet i samhället som för tillfället skyms av olika nymornade entusiasmer. Entusiasm är bra när man har ett tydligt mål, men utan ett sådant går "utvecklingen" egentligen på tomgång. Ökad tillgång till datorer och Internet, ökad användning av sociala medier -- inget av detta kan vara något värdefullt mål i sig. Se denna video; den avslutande frågan bör alla ta till sitt hjärta:
/Per
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.