Under projektets gång har vi i olika sammanhang talat med en rad lärare och bibliotekarier, samt några tjänstemän. Detta har givit oss en god informell insikt i diskussionsläget angående Internet i skolan i Sverige. Vi har också genomfört ett tjugotal mera formella och strukturerade intervjuer med lärare och ett mindre antal skolbibliotekarier, från olika delar av landet. Det är detta material som jag nu tänkte ägna ett antal inlägg.
Våra frågor var följande:
1. Hur ser datorsituationen ut på din skola?
2. Använder du Internet i skolarbetet? Hur? Använder du sociala medier?
3. Vad anser du att eleverna behöver kunna för att förstå ditt ämne?
4. Hur ser du på framtiden med tanke på it-utvecklingen?
5. Hur anser du att it-utvecklingen påverkar ditt ämne?
6. Hur anser du att skolan generellt bör möta de utmaningar som samhällsutvecklingen ställer oss inför?
7. När är det olämpligt att använda Internet?
Jag kommer att presentera sammanfattningar av svaren på frågorna 2-7 var för sig, jämte några preliminära kommentarer. Då vår avsikt även är att producera en längre redogörande, analyserande och diskuterande text utifrån projektets resultat, är vi mycket tacksamma för läsarnas kommentarer!
Som väntat var svaren på fråga 1 mycket varierande. Den fysiska tillgången till datorer varierar mycket från skola till skola och från kommun till kommun. Detta fick dock ingen av de intervjuade att hävda något annat än att Internet är viktigt för och i skolans undervisning, vilket naturligtvis får till följd att de skolor som har en otillräcklig datortillgång känner av tydliga begränsningar när det gäller den pedagogiska användningen. Av svaren på övriga frågor framgår dock, som vi ska se, att datorerna i sig -- när de väl finns där -- inte är fokus för uppmärksamheten. Fokus ligger nästan helt på de pedagogiska och didaktiska utmaningarna. Jag återkommer till de mera långsiktiga konsekvenserna av denna prioritering, men vill redan nu framhålla, att det för personer med ledningsansvar är mycket viktigt att inse, att dator-/Internetanvändning i skolan inte är en teknikfråga i första hand.
Dock kan det vara viktigt att betänka hur de interna systemen utformas. En lärare säger: "Bra men jobbigt att it-avdelningen måste installera och uppgradera alla program, vilket gör det hela segt och tungrott och skapar irritation." Jag skulle vilja veta mera om hur utbrett detta problem är och vilken policy som gäller på olika håll. (Kommentera gärna detta, alltså!) För egen del kan jag se tydliga fördelar med en i princip fri programanvändning, när datortätheten blir stor; det nämnda problemet uppträder kanske främst i skolor med få datorer?
[forts. följer]
/Per
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.