Eftersom vi gärna ville ha lite hum om elevers Internet-förståelse i någon aktuell fråga, utformade vi en uppgift avsedd att prövas direkt i klassrummet. Fyra lärare från olika delar av landet (högstadium och gymnasium) lät sina elever göra uppgiften -- stort tack till er! Uppgiften inleddes med ett kort utdrag ur en artikel av Anders Mildner:
Din mobiltelefon vet var du är. Hela tiden. Att gå omkring med en telefon i fickan är därför som att gå omkring med en liten hemlig sökare fastklistrad vid sin kropp. Märkligt nog har det dröjt ända tills nu innan vi har börjat förstå att det här är något som vi kan ha användning för.
De senaste åren har en rad positioneringstjänster lanserats, som kopplar samman mobiltelefonen och nätet. De är alla på något sätt varianter på samma tema: telefonen berättar var du är, varpå tjänsten sätter en markering på en karta. Därefter väljer du om du vill publicera informationen för dina vänner. Kanske tillsammans med ett foto, kanske tillsammans med en kort statusuppdatering.
Och om vi via bloggar berättar vad vi tänker och genom våra statusrader på Facebook och Twitter berättar vad vi gör, så börjar vi alltså nu så smått även att berätta för omvärlden var vi är någonstans.
Sedan skulle eleverna svara på dessa tre frågor:
1. Förklara hur detta är möjligt!
2. Vad kan det få för konsekvenser att man kan veta var folk är hela tiden?
3. Vad tycker du om det här?
Uppgiften kunde lösas enskilt eller i grupp, med eller utan hjälp av Internet. Resultatet skulle bli en förklarande och resonerande text. Här följer några utdrag från vad olika elever, mer eller mindre ambitiöst, hade att säga apropå detta:
1. Människor idag har ett större behov av att hela tiden vara uppdaterade och kontaktbara, då teknikens utveckling har gjort detta möjligt. [...] Vi har även genom detta skapat ytterligare behov av att uppmärksammas och många ser nätet som en chans att synas för många människor, däribland okända människor vi kanske aldrig träffat. [...] Vanligt förekommande uttryck som främst unga använder sig av är att de "känner sig nakna" om de mot förmodan skulle ha glömt eller tappat sin mobil. [...] Det är svårare att hålla sig undan från personer vi kanske inte vill ha kontakt med, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Människor kan också utveckla ett kontrollbehov då de hela tiden kan få information om var folk befinner sig. Vi själva [alltså de två elever som tillsammnas har skrivit detta] anser att detta behov är mycket beroendeframkallande. Även vi känner oss nakna utan våra mobiler eftersom vi alltid är vana att ha dem med oss, vart vi än går. Mycket negativt kan kopplas ihop med mobiltelefoner och dess teknik men samtidigt hade vi aldrig velat ha ett liv utan mobiltelefon.
2. Det är möjligt att veta var en person är med hjälp av de olika positioneringstjänsterna som används via mobiltelefonen. [...] Konsekvenserna till [sic] detta kan bli att t.ex. kändisar inte får något provatliv alls. Är man i nöd är det lätt att berätta för allmänheten var man befinner sig. Det är också lätt att folk utvecklar någon form av kontrollbehov då de hela tiden kan se var andra befinner sig. Därför kan det få både positiva och negativa konsekvenser. Det är många som är helt beroende av sina telefoner och att bara slänga iväg ett sms till sin kompis. Man har ett behov att veta vad som händer och inte missa något. Det är svårt att tänka sig ett liv utan sin mobiltelefon, utan den känner man sig naken.
3. I varje telefon finns det ju en koppling till ett telefonnät. Detta gör att man kan utmäta avstånd från var sändningarna av en mobil kommer. Om man vet var alla skulle vara så skulle folket få mindre privatliv. Man skulle egentligen inte ha någon frihet att göra vad man vill utan att alla vet om det. Kriminaliteten skulle öka därför att dem har lättare att hitta sina offer. Om man har sin lärares nummer och vill veta var hon/han är, kan man kolla det med hjälp av denna funktion. En annan negativ sak hade varit att förföljaren som lätt kan stalka sina offer med hjälp av denna funktion. En positiv sida med detta är att polisen lättare kan hitta brottslingen. Vissa saker med detta är positivt men det har också sina negativa sidor. Det fungerar bra som det är idag tycker vi, man måste få ha sitt privatliv och det behöver inte förändras mer.
4. [är inne på samma spår som 3 och avslutar:] En mycket negativ konsekvens är att ens personliga integritet utsätts för ett slags intrång. Det privatliv man har minskar också drastiskt. Vi tycker att denna teknik skulle prövas och testas av frivilliga personer. Om man sedan väljer att släppa tjänsten fri så är det okej så länge som det är frivilligt.
5. Mobiltelefonen fungerar som en sändare som via sateliter [sic] har koll på var mobiltelefonen är någonstans. Vi går sällan utan mobiltelefonen i fickan, därför vet den var vi befinner oss. [...] Det kan leda till stress att jämt vara tillgänglig för allmänheten. Det kan även användas i positiv bemärkelse i fall man vill få tag på någon speciell person.
6. Fråga 1: Förklara hur detta är möjligt?
Svar: När vi uppdaterar på facebook, tillexempel ; Nu ska jag till Murre. då ser mina snälla vänner detta och vet på de sättet var vi är.
Fråga 2: Vad kan de få för konsekvenser att man kan veta var folk är hela tiden?
Svar: Om de är någon som ärute efter dig, och du skriver att du är påvägen hem genom skogen helt själv, då kan personen söka upp dig,. och kanske uträtta en hemsk handling.
Fråga 3: Vad tycker du om det här?
Svar: Vi gillar facebook, tycker det är jätte bra. Men de är ju ett sätt att ta reda på information på., vilket kan va mindre tevligt.7. Fråga 1:det är en väldigt komplicerad fråga och jag har inget bra svar, TYVÄRR!
Fråga 2: det kan på ett sätt var väldigt bra att veta, om man t.ex är saknad eller vilse men det kan även vara dumt eftersom då kan alla hitta en även sådana personer som kan vara farliga.
Fråga 3: jag tycker ungefär som fråga 2, det kan vara båda och användbart och onödigt. allt beror helt enkelt på hur man använder tjästen.8. 1. När vi ringer eller smsar så skickas det signaler ut till ett nätverk som registrerar vart vi är.
2. Det kan vara väldigt bra om någon person skulle komma bort eller gå vilse för då kan vi hitta den personen mycket lättare. Polisen kan ha mycket användning utav det. Det kan också vara dåligt ifall du inte vill bli hittad eller inte vill att folk ska veta vart du är.
3. Vi tycker det är ett väldigt bra sätt att spåra folk och hitta försvunna personer.9. Fråga 1: Förklara hur detta är möjligt!
Svar: Det beror på att vi dels lägger ut bilder på vart vi är/har varit. Vi berättar också vad vi gör/har gjort, och det beskriver också vart vi är på ett sätt. Ex: "Underbar dag, vart och shoppat med Felicia". Då fattar man ju att personen i fråga har vart på ett shoppingcenter.
Fråga 2: Vad kan det få för konsekvenser att man kan veta var folk är hela tiden?
Svar: Det är väldigt mycket lättare att söka upp folk. Detta kan vara både positivt och negetivt. Positivt, då till exempel polisen ska hitta någon, eller en vanlig dödlig ska söka upp sin mamma/ kompis. Negativt då man lättare kan söka upp och förfölja någon. Det kan leda till kidnappningar, våld och kriminalitet.
Fråga 3: Vad tycker du om det här?
Svar: Som vi svarat på föregående fråga så tycker vi att det är både bra och dåligt. Visst är det bra att kunna ta reda på vart folk befinner sig, om någon har försvunnit eller liknande. Nackdelarna finns också där, då många har ett stort behov av att inte bli hittade, då menar vi inte brottslingar givetvis, de vill inte bli hittade, men det är såklart ganska nödvändigt att de blir det. Vi menar andra, till exempel folk som lever under hot.10. 1. I varje ny mobil så finns det nästan alltid en GPS inbyggd, den visar var du är genom att ta emot signaler från sateliter. Man kan även lägga upp inlägg på Facebook eller Twitter där du säger vart du är eller vart du ska. Det är ett väldigt intressant fenomen.
2. Man kan bli uppsökt av okända personer som inte vill än väl. Det vill säga ett väldigt hemskt fenomen. Man kan även lura folk genom att dölja sin identitet. Som är ett hemskt fenomen också. Bilder kan bli tagna som man lägger ut på hemsidor som t.ex Facebook.
3. Jag tycker att det finns både positiva och negativa sidor i denna handling. De positiva är att man kan få upp kontakten med gamla vänner från förr, man kan hitta nya vänner och även kommunicera på sätt man inte kunnat göra innan. De negativa i denna handling är att människor som man ej vill träffa kan söka upp än, alla har tillgång till bilder som man lägger ut på sig själv och dessa bilder kan användas till allt möjligt från personbedrägeri till pornografiska handlingar.11.1)det är möjligt genom att man först gjorde el möjlig och sedan så använde man membran och sedan så skapade man olika nät som skickade signaler och nu så använder man satteliter som skickar signaler och med tanke på att dem ”flyter” runt i rymden så kan dom skicka signaler överallt och närsomhelst. På detta så utvecklar man bara mer och mer på det som redan finns.
2)Det är emot folks rättigheter, man kanske vill ha ett privat liv.
3)Det är bra för att man kan följa kriminella och med hjälp av telefoni så kan man prata med människor som är på andra sidan jorden och man kan ha ”hela världen” på en plats med hjälp av mobiltelefoni och datorer. Men det är dåligt för det förstör naturen mycket och det är emot många människors liv.12. 1.Det är väldigt smart att ha mobiltelefon. Du behöver inte köpa en kamera om du har en i mobil. Du behöver inte ha någon hem telefon som kostar pengar om du har en mobiltelefon. Det är många kändisar som använder dyra och moderna mobil telefoner. Och då blir människor frestade att köpa en. Med hjälp av radiovågor kan vi ha kontakt från längre avstånd.
2.Men signalerna kan även skada människan. Och att kunna veta vart folk är kan både vara bra och dåligt. Det är ju bra för poliserna när dom arbetar. Och sämre för dom som inte vill att någon ska veta vart man är.
3.Jag tycker att det är bra att nästan alla har en mobiltelefon i fickan. Det blir lättare för att hålla kontakt med familj och vänner. Och även bra om du vill ta kort och inte har en kamera till hands.13.1.t ex om man står emellan 3 master så mäter den ut hur långt du är ifrån varje mast och på så sätt vet den vart man är.
2.Om man t ex har sagt till mamma och pappa att man ska sova hos en kompis och inte alls är där så kan ju dom ta reda på att man ljuger.
3.Det är bra om man t ex blir misshandlad eller annat dumt så kan man hittas men om detta inte skulle funkat så skulle det vara mycket svårare att hitta folk. Och vad ska man göra utan mobil liksom?14. 1. Vi är alltid samman kopplade till ett nätverk som alla som är behöriga kan komma åt och genom att blogga ger du bara ut lite extra information om dig själv.
2. som sagt, alla som är behöriga eller bara tillräckligt skickliga för att kunna hacka sig in på nätverket(eller bara kolla på en blogg) kan ju se var du är, vad du gör och om man är skicklig, vad du kommer att göra. En bättre chans för mördare, hemliga ligor och poliser att kunna ta reda på vad som händer i ditt liv just nu. Spionage på högsta grad, vi ger alltid ut våran identitet genom det här.
3. Mobilen är något vi vant oss vid, som ovanstående säger kan det vara skadligt, jag själv, och mina vänner har mobiler som vi använder vid jämna mellanrum. Jag bryr mig själv inte vid sådana situationer, utan tror att jag kan försvara mig själv, men nog är risken något att tänka på.15.1: För att man kan spåra upp mobilen och därefter kan man se vart man är. Det finns kanske väldigt smarta människor som kan hacka sig in i någons mobil. Teknologin har utvecklats under åren.
2: Det kan vara dåligt för personen som man kollar upp, ifall den personen som söker upp den andra vill något ont så kan det vara farligt. Inbrottstjuvar kan se ifall dem är hemma eller inte och vart dem bor. Man kan ju kolla upp namn adress mm.
3: det är både bra och dåligt, det bra är att ifall en person blivet kidnappad så kan man kan ske se vart personen befinner sig, och en tjuv kan se vart personerna är som ex. äger huset.16. 1. För att man hela tiden utvecklar olika sätt att få reda på saker om en. Den radioaktiva strålningen i mobilerna kanske skickar ut vågor som tas upp av positioneringstjänster. På så sätt kan de lokalisera var man befinner sig.
2. Det kan vara väldigt effektivt när tex polisen letar någon, och vet att personen har en mobil. Det kan även vara bra om man har tappat bort sina föräldrar och de har tappat bort en själv, eller om man har blivit kidnappad. Det kanske inte alltid är bra, tex om nån förföljer en, eller har dåliga avsikter med att veta var man är.
3. Vi tycker att det är både bra och dåligt, men mycket läskigt att känna sig så iakttagen. Man vet aldrig när någon sitter och kan se i mobilen var man är. Det är både bra och dåligt av ovanstående skäl, dvs att det underlättar för polisen eller för föräldrarna om de vill kunna få tag på en. Det dåliga hade väl då varit om man var förföljd (även om detta kanske inte är så troligt) eller om man bara tycker att det är väldigt obehagligt att vem som helst när som helst kan få veta var man är.17.1. När man pratar i telefon så tas signalerna upp av satteliter i rymden, det gör att man kan spåra var mobilen är och därmed var man finns.
2. Där kan ju finnas människor som vill göra en illa. Det finns pedofiler överallt i världen som vill få tag på unga barn och det kan dem göra med hjälp av detta.
3. Det kan både vara bra och dåligt, det bros på vad personen har för avsikter.
En sak som snabbt kan konstateras är att få av eleverna egentligen förstod (eller tog reda på) vad det egentligen är som är nytt eller speciellt med de positioneringstjänster som Mildner skriver om. Diskussionen tycks i allmänhet ha fokuserat på att "mobilen vet var du är" (vilket har varit fallet hela tiden, om än lite grovt) och man har inte riktigt insett skillnaden mellan detta och att, i princip (men inte nödvändigtvis) på eget intiativ, ange sin exakta position. Flera elever uttrycker sig som om mobiler sänder och tar emot signaler via satelliter; troligen har man blandat ihop mobilmaster med GPS. Mera äventyrliga spekulationer finns också... Fastän man i många fall tycks ha fört en adekvat diskussion om integritetsfrågor i allmänhet, så är teknikkunskaperna som regel otillräckliga eller t o m obefintliga. I en sådan här plötsligt uppkommen situation (en tillfällig skoluppgift) är ju detta utan större betydelse, sedd i det lilla perspektivet, men i ett mera generellt perspektiv kan man med fog hävda, att denna okunnighet -- om något som man enligt egen utsago är helt beroende av -- är illavarslande.
Jag tror inte att slumpvis utvalda vuxna som hade fått samma uppgift skulle ha presterat särskilt annorlunda eller bättre. I takt med att skolorna så småningom digitaliseras och mangrant kopplas upp på nätet, behöver dock denna sorts omvärldskunskap öka drastiskt. Lika väl som vi behöver lära oss hur naturliga ekosystem fungerar, lika mycket behöver vi förstå de artificiella system som också håller på att bli mer och mer ekosystemlika -- en nästan bokstavlig "andra natur". Poängen är, att i och med att vi numera är så intimt inlemmade i de tekniska systemen, så är vi inte bara användare eller aktörer med hjälp av dessa, utan vi är också objekt för dem. Det borde vara en av skolans obligatoriska uppgifter att bibringa eleverna medvetenhet om detta förhållande, vilket naturligtvis förutsätter att lärarna själva har den. Nog är det egentligen egendomligt, att en central del av våra liv samtidigt är en kunskapsmässigt blind fläck för så många (jag tänker då inte på de ungdomar som citeras ovan, utan främst på oss vuxna som har ansvar för att förberedda dem för det framtida samhället).
Det finns en stor positiv potential, som också är värd att betona. En av lärarna berättade, att eleverna efter en kort stunds funderande och diskuterande snart började prata om saker som de själva sade sig inte ha tänkt på förut. Detta hade med de lite vidare konsekvenserna av deras dagliga it-användning att göra. För mig antyder detta, att när väl ett tillfälle bjuds till att tänka efter lite och diskutera sådana här frågor, så väcks oväntade tankar, just sådana tankar som behöver vara levande i det nuvarande samhället.
/Per
Teknikkunskaperna beskrivs som sammanfattningsvis dåliga. Skulle det gå att utveckla lite vilket kunskap som efterfrågades.
Visserligen var många exempel fel men exemplet med satelliter var enligt min mening bara en mindre sammanblandning av termer än tekniker. Många telefoner tar idag position via gps som den sedan kan skicka ut via mobilnätet så så långt ifrån en möjlig sanning var de inte.
En vidare fundering jag har med hänsyn till min första fråga är vad måste man veta. Säg att vi tar dessa eleverna och ger dem alla en fullständig genomgång av tekniken varefter vi fortsätter med en fördjupad diskussion om dess konsekvenser. Vad kommer slutsatsen att bli.
Om en större andel drastiskt ändrar sitt bruk av tekniken så finns det något att vinna. Men om de flesta skulle fortsätta i samma mönster trots sin ny-funna kunskap, då var det kanske inte rätt kunskap att satsa på.
Parallellen jag bygger ovanstående resonemang på är den inom it, tex. betalkort, där det finns många tips på hur man skyddar sina uppgifter men det under den senare tiden kommit nya tankar om att samhällskostnaden för en viss skyddsmekanism inte får överstiga kostnaden för det man vill skydda sig från.
Posted by: Peter | tisdag, 06 juli 2010 at 06:54 em
Tack för synpunkterna!
Jag håller i princip med dig när det gäller parallellen med betalkort, om man ser det från en ganska trång nyttosynvinkel (kostnadseffektivitet e d).
Tanken med det här testet var emellertid, att få en tillfällig och helt kort indikation på hur mycket förståelse som finns hos ungdomar (och jag tror inte vuxna hade svarat särskilt mycket kunnigare),inte bara av hur tekniken fungerar, utan lika mycket -- eller främst -- av det vidare sammanhang som innefattar mobil, användare, den infrastruktur som ligger bakom, samt allt som sker och kan ske utan att användarna har en aning om det.
Det handlar alltså om en sorts "miljömedvetenhet", eller medvetenhet om sitt artificiella ekologiska sammanhang.
Nu bör man ju inte dra alltför stora växlar på denna enda, tämligen informella, undersökning, men vissa indikationer fick vi ju. Ett lite utförligare resonemang kommer i vår samlade rapport efter sommaren.
Jämför också Simons inlägg på Infontology igår:
http://infontology.typepad.com/infontology/2010/07/f%C3%B6rst%C3%A5else-illusioner-k%C3%A4llkritik.html
Posted by: Per | tisdag, 06 juli 2010 at 08:47 em
Bar blogg
Posted by: Emelie | onsdag, 28 juli 2010 at 10:12 em