Jag inser att det är mycket intima erfarenheter och hållningar i böckernas värld som ligger bakom en del av vad jag har försökt uttrycka i den här serien inlägg. Det går alltid att finna rationella skäl och vetenskapliga belägg för varje någorlunda giltig uppfattning, dvs för varje uppfattning som har en aldrig så begränsad giltighet för någon. Men i botten finns det alltid något som i sig självt är och förblir icke-rationellt. Det irrationella är alltid den verkliga basen för alla våra avgöranden, i stort och smått. Detta hindrar inte att de kan vara förnuftiga i en vidare mening, vilken inkluderar medvetenhet om inre bevekelsegrunder, kunskap om faktiska förhållanden och rationella slutledningar.
Just nu sitter jag omgiven av ca 1500 av de mest använda eller spännande böckerna i mitt privata bibliotek, huvudsakligen facklitteratur inom de mest disparata och underliga ämnen, allt från ren vetenskap till irrationellaste magi. Några hundra volymer finns i vardagsrummet på bottenvåningen, främst romaner, poesi, historia och djur- och naturböcker. Ytterligare kanske tusen böcker har förvisats till källaren, för tillfället relegerade till en mera undermedveten del av mitt bokliga medvetande. Det förekommer trafik mellan dessa avdelningar i både rum och sinne. Inget är sorterat efter några sedvanliga biblioteksprinciper, utan helt och hållet efter mina egna skiftande associationer och ständigt preliminära kategoriseringar.
Inte bara böckerna utan också deras inbördes ordning fungerar bokstavligen (!) som ett externt minne och en externt tillgänglig tankebakgrund, vilken finns för mina ögon och är tillgänglig för mina händer hela tiden, så länge jag befinner mig hemmavid, vare sig jag "arbetar" eller "kopplar av". När jag ändrar mina tankar kraftigt -- det händer då och då -- så måste jag sortera om ganska stora delar av bokbeståndet, eftersom den tillfälliga ordningen inte längre stämmer med den levande verkligheten i mitt eget huvud. På så sätt är den bokliga delen av min yttervärld en samtidigt fast och flexibel del av mig själv, en förstärkare och medskapare av min väg genom livet.
Trots en mycket omfattande och i stort sett daglig närvaro på Internet sedan 1994, har jag aldrig lyckats uppnå den kraftfullhet i associationerna och den stadga i tanken i relation till nätet, som det fysiska biblioteket och de fysiska böckerna, med alla sina understrykningar och marginalanteckningar, skänker mig. En väsentlig skillnad mellan fysiska böcker och digitala representationer är, som jag har varit inne på, de senares brist på inneboende historia. Digitala filers historia är alltid lika abstrakt som filerna själva. De saknar all påtaglighet, själva återgivningen på skärmen är efemär och filernas fysiska existens kan bara förstås, återigen abstrakt, med den teoretiska fysikens hjälp.
Vi människor har mycket lätt för att inbilla oss saker. Hela samhället, hela kulturen bygger egentligen på olika befästa inbildningar. Det vi nu upplever är ett globalt inbildningsskifte. I den moderna civilisationen har inbildningsgrunden ända tills nyligen varit fysiska dokument. Vår historia, vår juridik, vår demokratiska debatt har förutsatt och förutsätter alltjämt, jag säger det igen: fysiska dokument. Vi är fortfarande tillräckligt vana vid detta för att ofta kunna ta egenheterna hos de fysiskt relativt permanenta representationernas för givna -- just de egenheter som jag har gett en personlig vinkling ovan. Men den massiva digitaliseringen, och den allt frekventare övergången till digitala "dokument" i allt fler sammanhang, håller på att gradvis underminera det som hittills har varit självklart. Vad jag försöker peka på, är att denna process kan få en rad oväntade och kanske oönskade effekter, om man envisas med att tänka i termer av "text som text" (t ex: "det går lika bra med läsplattor"). Vad jag säger är, att det är skillnad på text och text och att dessa skillnader kan vara mycket viktigare än vi inbildar oss.
/Per
Läser med stort intresse ditt inlägg och håller med i dina resonemang. Särskilt intressant är dina reflexioner kring associationer mm. Tror att du gör ngt mkt viktigt genom att tänka läsvanor, läsförmåga och hur det påverkar oss som individer och samhället i stort. Ser framemot slutsummeringen.
Posted by: Cecilia Bengtsson | lördag, 17 april 2010 at 08:56 em