Henry Jenkins, Mark Warschauer och David Weinberger är tre forskare som har mycket intressant att säga om nätet, den pågående samhällsutvecklingen och de förändrade villkoren för utbildning, undervisning och lärande. Jag intervjuade dessa tre, via mejl, för några år sedan, på KK-stiftelsens numera saligen avsomnade webbplats Kollegiet. Trots att artiklarna har tre, fyra år på nacken, känns de fortfarande aktuella och förtjänas att dammas av i det här sammanhanget.
Henry Jenkins, som av några kallas 2000-talets Marshall McLuhan, var länge verksam på MIT, men bytte häromåret till en professorsstol vid University of Southern California. I september 2006, när jag skrev artikeln, hade han nyligen kommit ut med boken Convergence Culture, där han beskriver hur de digitala medierna förändrar terrängen i medielandskapet och skapar möjligheter för att stärka demokratin och medborgares engagemang i samhällsutvecklingen. Ungefär som Clay Shirky i Here Comes Everybody två år senare, fast på ett lite mer teoretiskt förankrat och resonerande sätt.
Mark Warschauer är professor i lärande vid University of California, Irvine. Jag intervjuade honom sommaren 2007 med anledning av boken Laptops and Literacy: Learning in the Wireless Classroom, som kom ut året innan. Här tittar han närmare på 1-1-satsningar i delstaterna Kalifornien och Maine, och fäster särskilt blicken på vilka kunskaper och färdigheter som blir nödvändiga när eleverna ska lära sig av informationsöverflödet på nätet.
David Weinberger, som är kanadensaren i gruppen, har sina rötter i filosofin och disputerade en gång i tiden på en avhandling om Martin Heidegger. Han arbetar dock sedan länge på Berkman Center for Internet & Society vid Harvard Law School, där han undersöker hur digitaliseringen av samhället skapar nya villkor för livet, lärandet och tillvaron i stort.
När jag intervjuade Weinberger, sommaren 2007, hade han precis kommit med boken Everything is Miscellaneous: The Power of the New Digital Disorder. Här visar han hur digitaliseringen av samhället kräver helt andra sätt att söka, organisera och förhålla sig till information och kunskap än de som var nödvändiga när tryckpressen regerade.
I min mejlkonversation med Weinberger, låg tyngdpunkten på vad detta betyder för skolan, och hur undervisningen måste förändras för att kunna handskas med de nya villkoren för kunskap och lärande.
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.