På den av .SE arrangerade hearingen om digital delaktighet den 24 mars samtalade jag på lunchen med Tuula Haavisto, biblioteksdirektör i Tammerfors. På hearingen berättade Tuula om hur Tammerfors bibliotek för ut Internet till medborgarna och på hearingen i övrigt framgick det också med all önskvärd tydlighet, att just biblioteken spelar en viktig roll när det gäller att främja digital delaktighet för alla i samhället. (Hela evenemanget återfinns på video här.) Tuula, liksom de flesta jag har haft kontakt med apropå "bokdiskussionen" här, skilde mellan innehåll och form, vilket i sammanhanget innebär att det inte spelar någon avgörande roll om en text är tryckt eller läses på skärm. Det viktiga är själva texten, oavsett hur den fysiskt manifesteras. Min argumentation i den här serien går emellertid ut på att formen är viktig och att dess subtila inflytande kan vara viktigare än vi tror.
När jag direkt frågade Tuula om hon inte själv märkte någon skillnad mellan att läsa en tryckt bok och att läsa på skärm medgav hon att det visst var en skillnad. Själv menar jag att det är en skillnad i koncentration och förmåga till mera utdragen reflektion, vilket Tuula höll med om var fullt möjligt och hon menade att det här inte alls är en enkel fråga. Andra biblioteksmänniskor och bokläsare jag har talat med säger samma sak, samtidigt som de ofta framför tanken att det här kommer att ändras när läsplattor blir vanligare. Tanken tycks då vara, att det största problemet med skärmläsning är att det på de flesta bildskärmar kan vara tröttande för ögonen att läsa samma text en längre stund.
Vad är det egentligen fråga om här? Som jag ser det är det viktigaste problemet: vad är det vi får på köpet när vi, utan Internet-ansluten dator i närheten, läser en tryckt bok? Vad detta än är så är det något vi inte behöver ägna en tanke så länge vi mest läser tryckta, längre texter. Men om vi slutar läsa tryckta, längre texter för att i stället mest "vara på Internet" så försvinner därmed också det som vi tidigare fick gratis när vi läste tryckta texter. Tänk om just det är något viktigt?
I nästa del i denna serie ska jag försöka reda ut lite närmare vad denna tysta bokläsarförmåga handlar om. Här vill jag just nu bara kasta fram frågan: Vilka konsekvenser kan det få om biblioteken slutar att vara bibliotek i strikt mening (dvs centrerade kring tillhandahållande och läsning av tryckta böcker) och övergår till att bli en sorts digitalt baserade informationsrelästationer?
/Per
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.