Nu börjar det märkas på allvar att de sociala medierna är på god väg att bli en naturlig del av allt fler svenskars vardag. I dagens Expressen skriver PM Nilsson i kulturdelen om hur bloggar, Twitter och Facebook förändrar många ungdomars läs- och skrivvanor i grunden. Och i SVT:s Gomorron Sverige pratade journalisten Nanok Bie och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i drygt tio minuter kring behovet av att sociala medier börjar användas i skolans undervisning.
Huvudbudskapet i PM Nilssons text är att de sociala mediavanorna börjar hota den traditionella journalistiken, såväl den mer allmänna som den specialinriktade. Behovet av mellanled minskar och den som har kunskap inom något område kan själv föra ut sitt budskap till en intresserad, kunnig och diskussionsglad läsekrets. Detta leder till att behovet av dagstidningar och tidskrifter minskar drastiskt. Det finns helt enkelt bättre vägar att följa med i vad som händer.
I soffan hos Gomorron Sverige kretsade samtalet bland annat kring att skolan måste vara en modern arbetsplats och knyta an till den vardag som de allra flesta elever faktiskt lever i. Eva-Lis Sirén pekade på behovet av kompetensutveckling för lärare, en större satsning på IT i undervisningen och mer genomtänkta pedagogiska strategier för att hantera verklighetens villkor och krav.
Själv anser jag att det behövs en mer djupgående diskussion kring vad samhällsutvecklingen innebär för skolans undervisning. Vart är samhället på väg? Vad behöver barn och ungdomar lära sig för att kunna hantera dagens interaktiva och ständigt flödande mediaverklighet? Hur går lärande egentligen till och hur måste skolans undervisning förändras? Här gäller det att knyta an till analyser och slutsatser från aktuell empirisk forskning inom olika områden.
Medieforskare som Henry Jenkins har länge pekat på behovet av nya mediakompetenser för att göra sig gällande i dagens samhälle - både i arbetslivet, i vardagen och i det demokratiska arbetet. Biblioteksforskare som Ross Todd och Carol Gordon lyfter fram skolbiblioteket och bibliotekariens allt viktigare roll i det här sammanhanget. Här i Sverige tittar Patrik Hernwall på Södertörns högskola i sin forskning närmare på hur den digitala mediekulturen ändrar förutsättningarna för skolans undervisning - och vad man kan göra i praktiken för att utveckla och anpassa den pedagogiska praktiken till dagens villkor. Detta är förstås bara några exempel.
Många lärare är också igång med intressanta experiment där de integrerar de nya medierna i undervisningen, kunskapsdelningen och det gemensamma lärandet. Kristina Alexanderssons arbete med bloggar i svenskundervisningen och Per Falks försök med Google Wave i examinationen är två spännande axplock!
Det finns mycket att undersöka och massor att diskutera!
Så också klippet från GodMorgon Sveriga på SVT Play. Eva-Lis Sirén hade många bra poäng. Självklart ska elever lära om sociala media i skolan! Någon som har ett bra argument varför de inte ska det? Att det ska vara ett eget ämne i skolan tycker jag inte. Mycket bättre att använda sociala media som ett verktyg i alla ämnen!
Posted by: Stig T. Hasselgård | tisdag, 12 januari 2010 at 09:06 em
Tack för kommentaren!
Ett eget ämne vore nog en sällsynt dålig idé... Här handlar det ju om att utveckla en rad kunskaper och förmågor som krävs i alla ämnen - och i världen utanför skolan: informationssökning, källkritik, reflektion, argumentation, dialog, förståelse med mera.
Dessutom tror jag att det är ett misstag att enbart se de nya digitala medierna som verktyg som ska behärskas. Det är minst lika viktigt att förstå hur de fungerar i ett större sammanhang. Annars blir det svårt att förstå och hantera de utmaningar och möjligheter som samhällsutvecklingen skapar. En sådan förståelse är, som jag ser det, även ett avgörande steg på vägen mot ett nytt bildningsbegrepp.
Här finns det mycket att prata om! :)
Posted by: Stefan Pålsson | tisdag, 12 januari 2010 at 10:19 em
Håller helt med dig Stefan. Sociala medier ska inte bara behärskas, men förstås och användas! Den stora frågan är hur man ska få skolan att börja använda sociala medier på ett konstruktivt sätt. Kan hända det måste en nationell satsning till som Eva-Lis Sirén pratar om.
Posted by: Stig T. Hasselgård | onsdag, 13 januari 2010 at 08:00 fm
Ja, jag hoppas att det snart kommer igång en ordentlig diskussion kring vad samhällsutvecklingen egentligen innebär för synen på utbildning, undervisning och lärande - och vad som bör göras! Det börjar redan pyra så smått här och där...
Posted by: Stefan Pålsson | onsdag, 13 januari 2010 at 08:52 fm
Tack för uppmärksamheten och kommentaren. Jag skall vidarebefordra den till mina elever, det var ju de som gjorde jobbet. Även om det var jag som initierade det, så hade jag aldrig kommit i land med det utan engagerade elever! Men det är roligt med intresserade elever, de får en att testa och våga mer, att vilja utvecklas som lärare och gå lite längre hela tiden.
Posted by: Perfal | torsdag, 14 januari 2010 at 01:38 em
Ja, gör det! Och det ska bli väldigt intressant att höra mer om era erfarenheter! Jag återkommer snarast i ärendet.
Posted by: Stefan Pålsson | torsdag, 14 januari 2010 at 04:15 em