En krönika, ursprungligen publicerad på Digital Life, 9 maj 2016.
Blir Siri och hennes AI-kompisar främsta plattformen när man ska kommunicera med sin mobil framöver? Övergången från desktop-datorer till mobiler var ett stort steg, men kanske blir det ett ännu större skifte om den primära plattformen blir en artificiell intelligens.
Sedan ett par år har fler och fler webbplatser utvecklats i första hand för mobiltelefoner. Det är ett ganska stort skifte främst för hur designers arbetar, men också för hur folk i allmänhet använder internet.
Mobilen blev den nya datorn
Det började med att telefonerna blev mer och mer kraftfulla ”datorer” som folk alltid hade med sig, och i vissa länder har hela systemet byggts upp på att folk når internet via mobilen.
Webbdesignern kunde tidigare designa för en användare som var relativt stillasittande och ostörd med sin dator. Det var en annorlunda uppgift att designa för en användare på språng som alltid kunde bli avbruten i sitt surfande. Mobiltelefonen liknar mer och mer en vanlig dator i prestanda, men har genom att den är så liten väldiga begränsningar i vad som kan matas in och ut. Att skriva långa texter på sin mobil är inte något som många gör.
Anpassa innehållet efter en AI
När nu Google säger att de ska börja designa för ”AI först” och lämna ”mobilt först”, vad kan det betyda i det här sammanhanget?
Den första möjligheten är att bottarna, som Apples röst-AI Siri, tar över mer och mer av in- och utmatningen till webben. De skulle kunna lösa problemet med att användare på språng med en liten telefon har svårt att både mata in och ta del av stora datamängder. AI:n kan tolka det användaren säger, och skicka det vidare som en mer avancerad inmatning.
På liknande sätt kan resultat från en webbsökning, eller innehållet i en längre artikel, behandlas av AI:n och det som kommer ut via högtalaren eller skärmen blir en version anpassad till just dig, åtminstone efter ett tag när du och botten ”lärt känna” varann.
När Siri sätter sig på tvären
Den förändring som det här innebär för webbdesignern blir förstås minst lika omvälvande som att skifta från en skrivbordsdator till att designa för en mobiltelefon.
Säg att ens tjänst ska leverera en lista med filmer, och det inte är användaren själv utan AI:n som läser listan. Det blir alltså inte användaren som nås av budskapet när en AI sitter emellan och först väljer bort det ointressanta. Hur ska designern kunna tränga igenom med filmer som AI:n inte gillar? Hur ska man undvika att AI:n bara förstärker användarens ”filterbubbla”, den tänkta sköld som hindrar nya influenser från att komma in?
Men det finns ännu en tolkning av ”AI först” som är värd att tänka på redan nu, även om den kan tyckas ligga långt in i framtiden: Tänk om det är AI:n som mer och mer känns som den intressanta målgruppen som tjänsterna vänder sig till? Om du betalar en AI för att den botten ska hjälpa dig att handla, och släpper den fri med dina pengar, vem ska man rikta reklamen till – dig eller botten? Är det kanske där vi kommer att hamna i nästa generation av ad-blockers, ad-blocker-blockers och ad-blocker-blocker-blockers?
Sedan många år pågår det en kapplöpning mellan människor och artificiella agenter. Många har vant sig vid att fylla i konstiga siffror eller bokstäver när de registrerar sig på webbsidor, för att visa att de inte är en artificiell agent. Men det har ändå varit så att företagen vänt sig i första hand till människor för att sälja och bjuda ut sina varor och tjänster. Men om ”AI först” betyder att företagen främst vänder sig till bottarna, och människorna med sina klumpiga mobiltelefoner blir en sekundär målgrupp, vad händer då?
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.