Nedan följer texten jag skrev till en folder för Tove Kjellmarks utställning i Katarina kyrka i Stockholm. Simon har publicerat en bild därifrån.
Våra tankar är skingrade. Känslorna är splittrade. Vår uppmärksamhet är delad, ofokuserad. Det är något fel säger vi. Det borde inte vara så här. Vi borde inte vara sådana. Men tänk om det är sant att världen är fragmenterad, att vi är splittrade. Tänk om det inte kan vara på något annat sätt.
Det där har vi pratat mycket om, Tove och jag. Vi har ofta berört något som är av central vikt för oss båda – tomheten, det kaotiska obestämda tillståndet, då det inte är något program som körs i ens mentala maskineri. Vi kan båda uppleva ett eget driv även i kaos. Men många tycks inte klara av det radikalt obestämda. Så fort det inträffar vill man helst stänga till så fort som möjligt.
Tove har på ett intuitivt mästerligt sätt upptäckt, att ett tillfälle då detta tillstånd alltid uppträder är i glappet mellan två olika perceptioner. Hon har t ex experimenterat med horder av mekaniska leksaksdjur som tycks röra sig av sig själva. När man ser en sådan hop interagera inträffar ett kort ögonblick då man bokstavligen ser dem som levande, på riktigt. Nästan omedelbart säger man sedan till sig själv att naturligtvis är de inte levande. Nyckeln är detta ”nästan” – glappet mellan att först se dem som levande och sedan intellektuellt konstatera att de är livlösa ting. I det glappet är det tomt men ändå fullt av någon sorts total obestämdhet.
En talande digital motsvarighet uppträder när man gör en 3D-scanning och med en 3D-skrivare skriver ut resultatet. Tove har låtit scanna sig själv och sedan skrivit ut de råa datafilerna. Då uppenbarar sig något märkligt. Det normala är att använda ett program som ”rättar till” alla ”felen” som uppstått i en rå datafil, vilken alltså utgör ett bokstavligt mellantillstånd. Men om man som Tove skriver ut mellantillståndet, med alla ”fel”, så fångas en analogi till kaostillståndet mellan två olika perceptionsögonblick. Och det konstnärliga intrycket blir en fragmenterad helhet som betraktaren inte kan låta bli att vilja ”rätta till”.
Varför vill man rätta till ”fel”? För att blotta antydan om kaotisk obestämdhet är obehaglig. Men kreativitet bor i kaos. Och förutsätter därmed en speciell sorts obehag.
En idé vi har lekt med är att världen verkligen ändras beroende på ens sinnestillstånd. Alla känner obehag när saker och ting inte ”stämmer”. En icke kreativ reaktion på det är att eliminera ”felen”, ofta sedda som risker eller faror. Då krymper världen. Men stannar man i ”felen” en stund och lyckas hålla sig i det tillståndet, så kan man upptäcka något helt annat. Man kan inse hur ens sinne – och dämed ens värld – fungerar och att det, den går att ändra. Omskapa.
Verklig omskapande kreativitet förutsätter då att man stannar kvar i och utnyttjar den otyglade energin i mellanrummen. Man kan fastna där och inte komma ut igen. I bästa fall innebär det skräckblandad förtjusning och att man återfinner sig just där, redo att ta med sig det man funnit ut i en ny värld. Men det kan också bli riktigt obehagligt, permanent ”uncanny”. Känslan av risk har med andra ord substans. Verklig kreativitet är riskabel.
/Per
Recent Comments