Jag skrev för längesen en serie inlägg om att gå in och ut ur illusionen. (1, 2, 3, 4, 5) Den här månaden har vi hjälp på Infontology av vår praktikant Niklas, som skriver nedanstående om ämnet suspension of disbelief.
/Simon
Begreppet ”suspension of disbelief” är knepigt. Å ena sidan accepterar vi engelsktalande tyskar och övermänskliga, kryptonitkänsliga aliens. Å andra sidan accepterar vi inte att samma tyskar talar engelska på en tysk dialekt, eller att Supermans kollegor inte känner igen honom utan glasögon. Och varför kritiserades filmen ”Interstellar” för sin ovetenskaplighet, trots att det här är fråga om fantasi och inte verklighet? Dessa exempel går egentligen inte att generalisera: ”suspensions of disbelief” ligger i gränslandet mellan individen och den omgivande kulturen, och det som den ena läsaren accepterar okritiskt kan den andre läsaren skratta åt.
Man kan dock fråga sig huruvida Computer-Generated-Imagery (CGI) syftar till att motverka det fantasifulla arbete som ligger bakom ett ”suspension of disbelief”? Ju skickligare CGI-renderingar vi ser på bioskärmen, desto lättare blir det väl att acceptera dessa bilder, att inte aktivera suspenderandet av det kritiska omdömet?
Man skulle kunna tro att det därför sker en förskjutning från bild till berättelse, en förskjutning vari vi kan fokusera vår fantasi på berättelsens trovärdighet, eftersom bilderna redan är tillräckligt trovärdiga. Med produktionen i Hollywood som måttstock tycks det dock förhålla sig precis tvärtom: alla re-makes – Djungelboken, Bröderna Lejonhjärta, Batman, Superman, King Kong, Sagan om Ringen, osv. – saknar just en finjustering av berättelsen, och handlar istället om den nya tekniken, om de nya bilderna. Så vart riktar sig i så fall vårt suspenderande, när berättelsen åsidosätts för bildernas trovärdighet?
Inom Hollywood-industrin utgör suspenderandet ett normaltillstånd snarare än ett undantagstillstånd: distinktionen mellan verklighet och fantasi, som får ett uttryck i detta suspenderande, blir helt enkelt obsolet. Så länge bilderna är trovärdiga köper vi berättelsen – passivt. Att vår moderna värld i hög grad bygger på bilder och symboler – kläder handlar tex. inte längre om värme och skydd, utan om identitet och social status – är ett sociologiskt faktum. Nu är frågan om vi fastnat någonstans i formeln ”bilder-för-bildernas-skull”, eller ”fantasin-för-fantasins-skull”, och om fantasin därför inte längre får fungera som en kommentar på verkligheten? Filmatiseringen av Sagan om Ringen var ett av vår tids mest lyckade CGI-projekt, men hur många lämnade biosalongen med en känsla av att filmerna kommenterat den industriella verkligheten, miljöförstöringen?
Om vi numera lever i formeln ”fantasin-för-fantasins-skull”, så lever vi i dramatikern Bertolt Brechts mardröm. Fantasi, som blir tillgänglig när vi suspenderar det kritiska omdömet, är en av våra mäktigaste redskap för att kommentera verkligheten: att suspendera en kritik av fantasin kan öppna upp för en kritik av samtiden. Bortser man från kritiken av Interstellar som ovetenskaplig finns ju en dystopisk berättelse som kan varna oss om faran i vårt nuvarande förhållningssätt till jorden. Detta är den ena sidan av det suspenderande myntet. Den andra sidan är något mörkare: för om detta suspenderande blir ett normaltillstånd (liksom i Hollywood-industrin) vari fantasin inte längre behöver aktiveras för att ”trovärdiggöra” berättelsen, är då inte risken att vi förlorar denna kommenterande funktion, att bilderna enbart kommenterar sin bildlighet?
/Niklas Rönnerfalk
Recent Comments