Jag har älskat lättanvända, väldesignade produkter så länge jag kan minnas, och har arbetat professionellt med användbarhet i mer än 15 år. Ett bra tag ansåg jag också att användbarhetstänkandet borde generaliseras, från dator-domänen till de flesta andra områden.
Det var självklart att smidighet och tydlighet var idealet för många områden. Samtidigt kom det redan 2005 exempel på motsatsen, fast jag kunde inte tolka det så på den tiden. Som de holländska experimenten med att avreglera vägar som jag skrev ett inlägg om.
Det visade sig att om man tog bort trafikmärken och rödljus så blev trafiken mycket säkrare, eftersom trafikanterna tog hänsyn på ett bättre sätt. Det kändes som en paradox att funktionen blev bättre när situationen blev otydligare och mindre "lättanvänd".
När jag idag tänker på den här motsättningen mellan användbarhet och otydlighet gör jag det i termer av symmetri.
Det är en lång historia som ligger bakom det, som började redan när jag som letade efter rötterna till den språkliga "distinktionen", alltså möjligheten att skapa begrepp. Språkliga begrepp är så svåra att få syn på, framför allt i traditionell lingvistik, för att inte tala om i språkfilosofi, där språket helt enkelt förutsätts.
Continue reading "Det är ojämnheterna i tillvaron som ger mening" »
Recent Comments