Nästa vecka sänds bland annat min panel från Robotdagen i oktober i Kunskapskanalen, och efter sändning finns de i UR Play.
Jag tyckte paneldiskussionen om robotar i framtidens vård blev rolig, men framför allt är det diskussionen om robotar och ansvar med Anders Sandberg och Michael Laakasuo som jag vill rekommendera.
Måndag 7 december
15.00 Bortom robotfronten
Var befinner sig utvecklingen på robotfronten idag och var kommer den att vara imorgon? Vad är science fiction och vad är fakta? Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi vid KTH, berättar hur det har sett ut och i vilken riktning utvecklingen går framåt.
15.55 Var inte rädd
Vad kommer att hända med jobb, utbildning och arbetsliv? Är den fortsatta robotiseringen oundviklig om Sverige ska fortsätta vara en industrination? Maja Fjaestad från regeringskansliet talar om robotens betydelse på arbetsmarknaden.
16.10 Vem vill opereras av en robot?
Vilken roll har människan i framtidens vård och vilken roll har roboten? Litar vi på roboten? Ett samtal om etik, mänsklighet och behov. Med bland andra Sara Ljungblad, doktor i människa-maskin-interaktion och Simon Winter, interaktionsdesigner och doktor i kognitionsforskning.
Tisdag 8 december
14.00 När roboten tar över
Kommer roboten att bli smartare än människan? Hur ska vi agera om en superintelligens tar över jorden? Anders Sandberg, forskare vid Future of Humanity Institute vid Oxfords universitet, berättar om hur intelligenta robotarna kan bli.
14.40 Varför arbeta?
Måste vi arbeta, kan vi inte få medborgarlön? Vad händer med vår självbild utan arbete? Om vi ska jobba 8 timmar om dagen, med vad ska vi jobba och hur ska vi rusta alla att nå dit? Roland Paulsen, sociolog vid Lunds universitet, och Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, debatterar.
15.30 Roboten och den svenska modellen
Framtidens industri kräver allt färre mänskliga arbetare. Den svenska modellen var anpassad för stora teknikföretag. Hur bör den svenska modellen förändras för att fungera i framtiden? Medverkande: Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, Åke Svensson, VD Teknikföretagen, Irene Wennemo, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.
16.10 Vems är skulden när en robot gör fel?
Vilka beslut ska robotar programmeras att ta i svåra situationer? Hur ska till exempel en självkörande bil bete sig när det råder en värdkonflikt? Michael Laakasuo, doktor i filosofi vid Helsingfors universitet, och Anders Sandberg, forskare vid Future of Humanity Institute, vid Oxfords universitet, debatterar.
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.