Det hade blivit en hel del länkar med pedagogiska principer i det förra inlägget, så jag fortsätter här. Syftet är alltså att ta upp ett antal pedagogiska principer som jag verkligen tror på, men som inte nödvändigtvis är så som skola och utbildning bedrivs nuförtiden.
Barn måste få lov att ha tråkigt
Jesper Juul skriver om hur barn kommer i kontakt med sin kreativitet när de inte alltid får externa stimuli.
Långtråkighet är en viktig nyckel för att skapa en bättre balans i kropp och själ oavsett ålder. Är man tålmodig nog att ta sig igenom rastlösheten, kommer man också i kontakt med sin kreativitet. Det här innebär mycket mer än att teckna, måla eller modellera. Kreativiteten är där vi möter oss själva. Kreativa perioder innehåller också många reflekterande, nästan meditativa pauser där det som för en timme sedan kändes som en obehaglig tomhet plötsligt innebär ro och möjlighet att komma ikapp sig själv.
Det stämmer bra även med den här fantastiska videon med Louis C.K. om det negativa med mobiltelefoner. Att de tar bort det där fundamentala med att vara en människa, att klara av sin ensamhet och medvetenhet om livets tomhet.
Det spelar roll hur man uttrycker sig
I det förra inlägget tog jag upp Carol Dwecks forsknings som visar att man ska belöna ansträngning och inte intelligens.
Här är en lista över "formativa fraser" för att uttrycka sig på ett bra och konkret sätt när man ger feedback till elever.
Det fick mig också att tänka på en lite lömsk men intressant lärare som väl misstänkte att det under ytan hos många elever fanns saker som hon borde veta för att kunna vara en bra lärare, men egentligen inte kunde fråga om. Hon ställde frågan "Vad skulle du vilja att din lärare visste?" och fick många rörande svar.
Lärandet är intimt förknippat med andra aktiviteter
Idrott skärper prestationsförmågan i skolan. Men även sömn är viktigt för lärande. De bästa minnesresultaten får man om man sover strax efter att ha bearbetat ny information.
Det är kanske ingen "aktivitet" i den bemärkelsen, men ny forskning visar att om man bekräftar sina förmågor, exempelvis genom en social roll med mer makt, så ökar ens prestation. Det motverkar låga förväntningar som kan göra att man inte presterar sitt bästa.
Viss inlärning förutsätter hårt arbete
Tidigare har jag skrivit om texten Brain rot som bland annat diskuterar att man inte får göra lärande för lätt, eftersom det tar ifrån barnen möjligheterna att få bemästra något svårt, och tillfredsställelsen i det.
Jag tror att det mesta lärande är förknippat med smärta, eftersom det innebär att man tar sina gamla invanda föreställningar och byter ut dem mot nya, och samtidigt måste skapa en massa nya samband och kontrollera att allting annat som man trodde på fortfarande är giltigt.
Seymour Papert är inne på samma idé med det hårda i lärandet:
The third big idea is hard fun. We learn best and we work best if we enjoy what we are doing. But fun and enjoying doesn’t mean “easy.” The best fun is hard fun. Our sports heroes work very hard at getting better at their sports. The most successful carpenter enjoys doing carpentry. The successful businessman enjoys working hard at making deals.
Det påminner om Nicholas Nassim Talebs tankar om "antifragilitet", att vissa saker blir bättre av att stötas och blötas, eller att man ska behålla "friktion" i sociala nätverk för att interaktionen ska bli meningsfull.
Alastair Creelman skriver bra om hur vissa förmågor förutsätter hårt arbete, exempelvis att lära sig språk. Jag håller helt med om att det gäller att kämpa sig över vissa trösklar. Men det finns nuförtiden en massa genvägar. Tim Ferriss är en mästare på att "hacka" olika färdigheter, och här är några av hans tips för att lära sig ett nytt språk. (Men det hjälper om man redan kan grunderna i flera andra språk...)
Kunskap, självkänsla och demokrati hör ihop
Jag är ingen varm anhängare av naturvetenskapen som enda grund för hur vi ser på världen, men själva kunskapen är något jag verkligen brinner för. Att dyka ner i nya områden, och hitta samband och olikheter. Det skulle behövas fler texter som den här, av Jenny Maria Nilsson om "den svenska skolans största brist: oförmågan att överföra och värdera kunskap".
Jag får avsluta med ett citat av Isaac Asimov, innan det här inlägget blir alltför långt:
Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'
/Simon
Några länkar kom inte med den här gången heller, utan får vänta till nästa del: http://www.internetactu.net/2014/01/21/comment-apprendre-a-apprendre/ https://www.techdirt.com/articles/20121018/02023920746.shtml Listan uppdateras fortlöpande.
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.