Det finns många vägar framåt för teknikföretagen, men frågan är om inte en av de starkaste trenderna går mot hälsosektorn.
Inom läkemedel och hälsovård finns en enorm potential för digitalisering, om man exempelvis ser till möjliga affärsmodeller, där teknikföretagens mål bland annat blir att skapa en marknad för de egna tjänsterna.
Google har sen länge varit intresserade av hälsoområdet, och förstärkte kraftigt sin position när de rekryterade Ray Kurzweil, och med lanseringen av företaget Calico. Här finns också en intressant koppling vidare till livsförlängning och transhumanism. (Jag uttalar mig lite om det här i en intervju i Veckans affärer, tidigare i år.)
5 yrs from now Apple will present itself as pharma company [Länk]
The 5 year plan of gradually rebranding all tech companies humanist. Longevity. Sharing. Love. Health. We are at year 1.5 [Länk]
Men även ett företag som Spotify öppnar för möjligheten att ge sig in i läkemedelsindustrin, i en intervju nyligen.
I intervjun med Daniel Ek uppger han oväntat också att han på längre sikt kanske kan vara intresserad av att ge sig in i läkemedelsindustrin. Särskilt fascineras han av hur teknik kan samverka med psykologi för att styra människors beteenden.
- Det som kommer att hända med läkemedelsindustrin är att den kommer att korsbefruktas av techindustrin och det är då det uppstår riktig innovation, säger Daniel Ek.
Spotify-grundarens dom över läkemedelsindustrins dagsform är hård. Om 15–20 år kommer vi att titta tillbaka på den som ”häxkonst”, tror han.
- Hela sjukvården idag bygger på att vi fixar dig när du är dålig. Affären i morgon kommer att handla om hur vi fixar dig innan du blir sjuk. Det skiftet kommer att flytta biljoner av dollar, säger han.
(Den övergången blir extra intressant när Google-ägda Nest-termostaten funderar på att bli en musiktjänst!)
Det finns många likheter mellan IT och läkemedel, som vi skrev om redan 2004. Det är en så stor del av kostnaden för läkemedel som är information. Själva tillverkningen är oftast relativt billig.
När tech blir hälsa blir även hälsan sådan att den passar att hantera med tekniken. En intressant artikel i ETC 12 april 2015 behandlar en nya boken Wellnessyndromet och även om inte begreppen quantified self eller life logging nämns så är det det det handlar om med därmed åtföljande konsekvenser:
Tidiga exempel på färdriktningen som Cederström tar upp är Kalmar vatten som räknar träningen i gymmet som ett plus vid lönesättning, och lärare i Chicago som får böta om de inte delar med sig av biometriska hälsodata.
Två citat till vill jag gärna lyfta fram:
Bokens skildring av wellnessamhället är dels en beskrivning av hur människor på grund av sundhetshysterin utvecklar en osund relation till sin kropp, dels en politisk analys av hur samhället blivit allt mer individorienterat och bestraffande. För femtio år sedan hade vi större fokus på att ingå i ett kollektiv och acceptera gemensamma normer, idag förväntas vi ta ansvar för oss själva. Den som misslyckas får skylla sig själv.
Och:
– Det vi beskriver ligger nära det nyliberaler brukar lyfta fram, såsom positivt tänkande och fokus på individen, men fenomenet kan lika gärna beskrivas som en yttring av kapitalismen. Man talar inte längre om politik i konkreta termer. Ingen tycker att den här utvecklingen är särskilt bra, men man ser inte heller någon möjlighet att bryta den. På ett högre plan är det ett slags politisk depression, ett slags politisk apati.
/Simon
Comments