« När tech blir hälsa | Main | Efter jobbet, del 1: Reglerna och makten »

16 april 2015

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Var ju tvungen at prova att söka själv - det är ju för vetenskapen så klart, och jag söker bara för artiklarna - och fick upp rätt mycket samma slags bilder som du beskriver: vita europeer i, ja, ljusa Ikea-miljöer.

Men sedan går jag in i inställningarna och byter språk från jvenska till japanska. Och nu har bilderna fått en stark asiatisk prägel. Dom är dessutom överlag murrigare, som om dom var amatörbilder, och grövre (fast rätt ofta med strategiskt placerad pixellering).

Så jag provar vietnamesiska. Närapå 100% asiatiskt, men mycket ljusare bildton. Franska, tyska, polska och spanska ger mig nästan exakt samma bilder som svenska, medan italienska ger mig grövre saker igen.

Som en gissning så återspeglar bilderna vad folk sökt och klickat på i varje språkområde. Och Google grupperar Europa som ett område - utom italienska av någon anledning.

Hm... Nu tror jag ännu *mindre* att urvalet återspeglar verkliga sökningar, utan snarare "någons" moraluppfattning...

Tack för att du experimenterade vidare, Janne!

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003