Idén till min och Eric Schüldts nya poddradioserie Myter & Mysterier har grott länge, vad jag minns ända sedan vi höll på och spelade in Människan och maskinen. Redan förra våren chansade vi på att söka stipendiemedel från Svenska kyrkans kulturfond men konceptet och innehållet var kanske lite för äventyrligt. Vi är säkra på att det inte passar in i Sveriges Radios sedvanliga ramar heller. Så vad göra? Vi visste ju att det finns en rad olika crowdfundingsajter, så tanken på att testa den möjligheten har funnits ett tag. När så Kickstarter "öppnade" även i Sverige gjorde vi slag i saken. Att vi valde just Kickstarter hade med synlighet och varumärket att göra. Vi kände att kampanjen skulle kunna bli effektiv och lättspridd helt enkelt. Sådant är inte oväsentligt när man agerar på egen hand i en marknadsekonomi.
Men sådana överväganden väger lätt jämfört med det viktigaste: Hela pängen med crowdfunding är ju direktkontakt med hugade och intresserade lyssnare, människor som gillar det vi gjort tidigare och som är villiga att satsa en slant bara för det. Ingen av oss hade genomfört någon sådan här kampanj tidigare, även om vi har vänner som gjort det. Vi visste egentligen inte så mycket om "hur man gör". Så vi var oss själva helt enkelt. Att filmaren och regissören Henrik Hellström erbjöd sig att hjälpa till med vår lilla presentationsfilm hjälpte till att hitta tonen och inspirerade oss ytterligare. Och gensvaret blev, både i form av glada tillrop och ekonomiskt, över förväntan. Till det bidrog säkert delvis att kampanjen uppmärksammades av både Dagens Nyheter och Sydsvenskan. Och i efterhand blev satsningen dessutom föremål för en krönika i nyhetsmagasinet Fokus. I ett sådant här läge är i princip all publicitet bra publicitet och vi är glada för uppmärksamheten. Men vi blev också lite fundersamma, eftersom saken vinklades på lite speciella sätt vilka kan förtjäna några reflektioner.
I Sydsvenskan fick Andreas Ekströms krönika om det hela rubriken "Nu går även den bäste med mössan i hand". Eric är ju en utomordentligt skicklig radiojournalist med gott renommé och med många (andra) eminenta program bakom sig. Ekström störde sig på att Eric måste "söka mecenater för att kunna jobba professionellt." "Jag blir galen!" tillade han och menade att det här var ett tecken på kulturens "avprofessionalisering". Det där låter märkligt för mig. Är Eric och jag mindre professionella för att vårt nya projekt nu finansieras direkt av lyssnare? Är det mera professionellt att vara anställd av SR (som Eric inte är) eller av ett universitet (som jag nte är)? Både Eric och jag är frilansare sedan länge. På vilket sätt gör det oss mindre professionella? Vad betyder "professionalitet"? Det kan väl inte betyda något annat än att man är kompetent och får betalt för det man gör i kraft av sin kompetens. Vem som betalar är, som jag ser det, irrelevant i relation till professionalitetsbegreppet. Det finns f ö också en anledning till att jag lämnade universitetet och att Eric inte är fast anställd vid SR och det har med skaparfrihet att göra.
Men är man fri när man har "mecenater"? Elsa Westerstads krönika i Fokus fick rubriken "Den giriga mecenaten". Hon köper inte Ekströms vinkling men tycks i sin tur reta sig på att de mest generösa av våra donatorer kommer att bli omnämnda och berättas om kort i våra program. "Egennytta tycks vara mecenatsamhällets nya dygd" skriver hon och implicerar att givarna i fråga bara handlat av egennyttiga skäl. Det känns som en ogrundad och mot dem närmast oförskämd antydan. Men oavsett det så är det enda viktiga just här själva saken. Vad vi kommer att säga i serien bestäms till 100 % av oss själva. Det är för det våra lyssnare har stöttat oss; vi tar helt och hållet för givet att det är vår självständighet och egensinnighet de gillar. Sålunda: Ja, man är fri när man har sådana mecenater. (För övrigt tror jag att majoriteten av stödjare känner sig främmande för att bli kallade "mecenater".) Detta är, som jag ser det, själva tjusningen med crowdfunding. De som stöttar ett projekt den vägen gör det för att de av någon anledning (dunkel eller uppenbar, det spelar ingen roll) tror på dem som ligger bakom. Som en av våra stödjare skrev i ett mail, parafraserat: Jämfört med de 2000 kr om året jag betalar till SVT/SR är en summa till er en säker kvalitetsinvestering.
En mera allmän synpunkt när det gäller finansiering av så kallat kulturell verksamhet är följande. Kultur av lite mer krävande och kompetent slag har praktiskt taget alltid betalats av någon annan än de professionella kulturmakarna själva. Var det inte någon adelsman eller kung, eller storbönder eller köpmän, så var det staten, eller kommunen, eller landstinget, eller EU. Sådana är villkoren helt enkelt. Är det någon som på allvar tror att statlig eller annan offentlig finansiering sker utan förbehåll, om än aldrig så underförstådda? Då har denne fel; det vet jag. Och i det här avseendet är kombinationen av öppenhet och frihet en viktig styrka hos crowdfunding. Att några stödjare får lite extra omnämnanden och annat ändrar inte på det. Och den som någon gång sökt offentliga medel för något projekt vet, att mecenaten då bokstavligen kräver att bli omnämnd om pengar ges. Det är skillnad.
Till sist kan det vara värt att notera att -- utöver en del av det som helt kort skrevs i DN -- har ingen journalist sagt något om själva innehållet i serien. Och trots allt är det ju själva mysterierna som är det enda verkligt intressanta i alltihop. Eller hur?
/Per
Recent Comments