För mig har alltid radio varit något abstrakt, även om jag principiellt har förstått vad AM och FM-modulering är (Wikipedia).
Rundradio blir förståeligt från den här skissen, men det här med satellitkommunikation, Bluetooth, NEXA-brytare, flygradar och bilnycklar -- det är ju också radio, men jag har inte kunnat synliggöra det, förrän jag fick en massa tips från den här Wired-artikeln om hur hemlarm fungerar.
I artikeln pratas det om software-defined radio, som i princip är att man låter ett datorprogram (som i det här fallet körs i en vanlig PC) ta hand om den signalbehandling som det brukade behövas specialiserad hårdvara för.
Det behövs fortfarande en radiomottagare, men det intressanta är att det finns usb-mottagare för digital-tv (DVB-T) att köpa för ca 70 kronor inkl frakt som täcker stora delar av radiospektrum: från ca 24 MHz till ca 1,7 GHz! Jag köpte en sån här, genom Ebay. Det verkar finnas två grundtyper. Det här är en R820T med MCX-kontakt. Det behöver man veta ibland när man ska installera programvara eller köpa en bättre antenn.
Jag tittade på ett par filmer också, som introducerade SDR, och ett program som heter SDR#. Den här filmen är en kvart, men visade mängder av tillämpningar som gjorde att jag ville gå vidare och åtminstone hitta några olika signaler.
En annan film visar hur man själv kan ladda ner satellitbilder, direkt från satelliten när den passerar där man bor! Ren science fiction i en värld av datorer där appifieringen snarare har stängt än öppnat såna här möjligheter på senare tid.
Det visade sig att SDR# är svårt att få att funka på en Mac, så jag inriktade mig på GQRX, ett annat liknande program med samma grafiska representation. Det fanns en äldre version förkompilerad för OS X som jag fick att funka, men det slutade med att jag körde hela den långa installationsprocessen via Macports. Lärorikt.
Det är lätt att lyssna på vanlig FM-radio, också via GQRX, och ett bra sätt att se att allt funkar. Ställ in en frekvens på en radiostation och sätt avkodningen på bredbands-FM. Med lite pillande på olika parametrar (som jag ärligt talat inte alls greppar ännu) så blev mottagningen helt okej.
Det finns en inspelningsfunktion också i själva programmet, som sparar den avkodade signalen som en wav-fil.
Efter den mer tekniska kontrollen av att allt fungerade gav jag mig på lite högre frekvenser. Jag har länge tänkt att jag ville att en Arduino eller liknande skulle kunna läsa husets trådlösa termometrar, som sänder via 433,92 MHz, och det skulle också vara kul att kunna slå av och på de trådlösa strömuttag vi har till lampor.
Med fjärrkontrollen till strömbrytaren, och min bilnyckel lyckades jag fånga upp bra signaler runt 433,92 MHz. Termometern har jag inte testat ännu, men jag tror att det är den som syns som en liten gul prick i bilden. Den sänder bara ibland.
Jag fick några tips via Internet of things Sverige-gruppen också, bland annat om flygradar, mest känt för den svenska tjänsten Flightradar 24. Det kan väl knappast kallas radar, utan är ett nätverk av mer än 500 personer som lyssnar på ett protokoll som heter ADS-B och som sänder på 1090 MHz. De här personerna i Flightradars nätverk skickar upp sina observationer i realtid och skapar en kollaborativ karta över flygtrafiken i stora delar av världen.
Och tack vare några andra entusiasters arbete finns det program som Dump1090 och Mac-klonen Cocoa1090. Jag får vanligen panik om jag måste köra program utan grafiskt gränssnitt, men Dump1090 kompilerade jag och körde via Terminal, och sen var det trevligt för man kunde visa det hela i en webbläsare och få en karta också.
Jag har bara den lilla lilla bordsantennen som följde med min RTL-SDR, så jag får bara med ett fåtal plan här runt Växjö, men det var ändå en märklig känsla att få dem plottade på kartan på det här sättet.
Ett annat av tipsen gällde en rolig vardagslivshackare vid namn Oona Räisänen, som bland annat använder RTL-SDR för att avkoda hållplatsdata, såna-där-grejer-som-piper-på-restauranger-när-man-ska-hämta-sin-mat och trådlösa tangentbord.
Och om man nosar runt lite så vidgas tillämpningarna till att omfatta billås och trådlösa ringklockor. Det är fascinerande hur de spelar in ljudet direkt från SDR-programmet och använder ett enkelt ljudprogram som Audacity för att avkoda dataströmmen.
Eftersom telefonerna numera också har kraftfulla processorer finns det möjlighet att köra SDR även på en Android-telefon. Glöm det där jag sa om att appifieringen bara stänger in kreativiteten.
Uppdatering: en guide till hur olika signaler ser ut i den grafiska representationen (kallat "vattenfallet") och lite om vilka frekvenser man kan hitta dem på.
/Simon
Recent Comments