I dag finner man i Sydsvenskans näringslivsbilaga tre uppslag från mobilmässan i Barcelona, vilka enbart handlar om "sakernas internet", "Internet of Things", "IoT". Dags, sålunda, för lite strödda reaktioner:
Anna Kleine, vd på HiQ, säger: "Jag är fascinerad över alla möjligheter som finns i tekniken. Det är inte längre tekniken som är hindret, utan hur mottagliga vi är för innovationerna." Försök tolka detta som något annat än en floskel. Vad betyder ett sådant yttrande? Det tycks betyda, att människors bristande mottaglighet för sakernas internet ("innovationerna") kan komma att utgöra ett affärsmässigt hinder, vilket följaktligen, för dem som vill komma in på denna marknad (prognos: 53,6 miljarder 2017), behöver övervinnas. Hur gör man det? Enkelt: man betonar hur "bra" det är för "oss".
Mycket riktigt följer sedan en rad exempel på hur "bra" vi kan få det med sakernas internet. Den som följt utvecklingen känner väl igen alltihop, även om det finns en del nya twists och även om mycket nu verkligen kan realiseras (om nu inte "mottagligheten" uteblir): "applikationer inom områden som det uppkopplade hemmet och mobil hälsa vilket bland annat inkluderar kylskåp som påminner om när maten är slut, tandborstar som berättar för tandläkaren hur du borstar och diabetesbehandlings-apparater [sic] som kontinuerligt mäter och reglerar din insulinnivå."
Som vanligt drabbas jag av följande typ av reaktioner: Vad är det för människor som inte orkar eller hinner ha koll på sitt eget kylskåp? Tandläkaren ska ge fan i hur jag borstar mina tänder. Det där med diabetesen låter jag vara okommenterat (det kan alltså finnas vettiga användningsområden).
Sådana här exempel är dock -- och detta är viktigt att förstå -- bara lulllull, en sorts rosa retoriskt snömos utan annan mening än att dölja vad alltihop egentligen kommer att få för konsekvenser -- ett döljande som är effektivt även om det sker helt omedvetet, eller genom halvt avsiktlig förträngning. I slutet av artikeln kan skribenten inte undgå att, lite i förbifarten, konstatera att de egentligen uppenbart negativa möjliga konsekvenserna "är frågor som det är svårt att få deltagarna på mobilmässan att prata om, de flesta vill bara se möjligheterna med tekniken." (Det är lustigt hur ordet "möjlighet" numera bara har en positiv konnotation; det är som om man snart inte ens kan säga "negativa möjligheter", som om ordet "möjlighet" har mist sin semantiska neutralitet.)
Lambert Spaanenburg från Comoray intervjuas kort om en teknik som "mäter dina blodvärden med hjälp av ljuset som reflekteras från huden och fångas i [mobilkameran] i form av video". Spaanenburg: "Vi kan inte förbättra våra läkare, men vi kan hjälpa våra läkare att förbättras genom att ge dem bra data." Rätt okej så långt, kan jag tycka. Mot slutet av reportaget berörs dock frågan om säkerhet och integritet och då säger samme Spaanenburg: "Farorna kommer när folk inte har kontroll över sin data och när den hamnar i ett osäkert system. Folk måste ges kontrollen över sin egen data och kunna lämna vidare den när de själva vill. Jag är ingen förespråkare av att Microsoft äger min data, jag kommer att förvara den på mitt usb-minne."
Vad som inte nämns i artikeln -- och vad som säkert inte ingår i aktörernas (marknadsförarnas) föreställningar om "möjligheter" -- är att vi i dag inte har någon kontroll alls över våra data och att det inte finns några säkra system, ja, att det inte ens kan finnas några "säkra" system.
Med dessa konstateranden har vi dock bara hastigt berört den mänskligt åtminstone halvbegripliga sidan av saken. Något som praktiskt taget aldrig diskuteras är den sida av utvecklingen som redan nu har börjat bli bokstavligen obegriplig, för människor: M2M-kommunikationen (maskin till maskin), den underliggande maskinella infrastruktur av komplexa nätverk som sekundsnabbt behandlar och integrerar ofattbart stora datamängder -- det som får och kommer att få alltihop att fungera, så att vi vet när kylskåpet är tomt, visst, men som, framför allt, kommer att veta och kunna veta enormt mycket om oss. Detta handlar inte om säkerhet, eller ens bara om "integritet". Det handlar om sammanhang. Vilka faktiska sammanhang kommer våra liv att utgöra delar av i framtiden? Fundera på det ett tag. Fundera sedan på vad reportaget nämner om detta: "M2M är nästa stora möjlighet för svenska entreprenörer och företag att växa."
Du som nu läst så här långt kan ju fråga dig: Varför får du läsa denna typ av kritisk reflektion på en blogg och inte i varenda tidning värd namnet? Varför diskuteras inte den rent mänskliga sidan av saken i radio och på teve (annat än i Människan och maskinen)? Det som pågår är en total omvandling av hela samhällsstrukturen, något som förändrar vilka roller människor kommer att (kunna) spela i hur saker och ting fungerar och som därmed kommer att tränga djupt in i våra liv. Hur kan sådana här påståenden undgå att väcka enorm uppmärksamhet: "Internet of things riktat mot konsumentsidan behöver viss marknadsföring och viss uppfostran av allmänheten" (Oriol Ribera, Telefónica, min kursiv).
Andra inlägg om Internet of Things, vilka kan bidra till att ge mera kött på benen åt ovanstående:
Internet of things-träff i Stockholm (Jag och Simon håller låda i ämnet, hos Ziggy Creative Colony i Stockholm.)
"Internet of things" som utmaning för media (En lite mer positiv vinkel än härstädes.)
Människan i den artificiella ekologin ("För att verkligen börja förstå den mänskliga innebörden i vad som händer med oss i dagens allt mer uppkopplade värld, är det av största vikt att inse hur olika trender samverkar och delvis flyter samman".)
Vad vill (bör) du inte lämna över till någon maskin? Och varför? ("Situationen är alltså att vi redan nu, som samhälle och som individer har blivit starkt beroende av automatiska, distribuerade system i vilka människor ingår som bokstavliga komponenter i vissa funktioner (operatörer, kontrollanter etc) som ännu inte har kunnat mekaniseras helt och hållet.")
/Per
Recent Comments