Från och med i dag kan man lyssna på det första avsnittet i min och Eric Schüldts nya poddradioserie Kunskapens träd, vilket naturligtvis syftar på det kända bibliska trädet under samma namn. Den bibliska myten är också utgångspunkten för vårt första samtal, vilket handlar om de oåterkalleliga konsekvenserna av verklig kunskap.
Framöver kommer ett nytt avsnitt att publiceras på seriens hemsida varje fredag. Totalt blir det tio delar. I nästföljande avsnitt går vi ännu närmare in på vad verklig kunskap kan röra sig om och finner att det är något -- erotiskt. Sedan sansar vi oss lite, men vem vet vilka vändor våra samtal kan komma att ta sig? Vi blir ofta själva förvånade... Följ våra vindlingar alltså -- och om du gillar det: berätta för dina vänner. Det här är ren underground, från början till slut.
/Per
Som jag längtat!
Posted by: Calle | 17 februari 2014 at 00:21
Smaskens!
Posted by: Jonas Bohlin | 19 februari 2014 at 09:54
Fantastiskt! Kommer alla avsnitten vara endast 20 min?..
Posted by: Ludde | 20 februari 2014 at 18:49
Tack!
20 min? Programmet är ca 32 min. De olika delarna kommer att variera i längd, mellan 30 och 50 min skulle jag tro.
Posted by: Per | 20 februari 2014 at 19:14
Befriande att lyssna på detta oförvägna arbete som tränger bortom den dagliga skymningen i våra medier!
Det vore intressant med en utvikning kring misologin. Förslag på utgångspunkt och inspirationskälla vore Lev Sjestovs bok Sola Fide.
Posted by: David Oscarsson | 24 februari 2014 at 11:28
Ju mer man snokar i det mystiska ockulta, som är det mest intressanta och det mest skrämmande ju mer skrämd blir jag, dimmensioner efter dimmensioner öppnar! Jag är rädd för dessa nya portaler som öppnar jag hoppar av.. BER TILL JESUS.. hoppas på ett liv i paradiset.
http://www.youtube.com/watch?v=FwDbiajBEbk
Akta er för att exprimentera med det ockulta NAZISTERNA gjorde det och det räcker som avkräckning..
"The secret" i tre böcker av Rhonda Bhyrne och även filmad är utlagd på internet och har en del att göra med Isac Newton och mer positiva krafter..
http://www.youtube.com/watch?v=-ioKU6Jue_k
http://www.youtube.com/watch?v=gBY4BN1eU0g
Posted by: Carlo rks | 24 februari 2014 at 22:48
Sola Fide av Sjestov står i hyllan, väl läst. Vi får se om det blir tillfälle.
Posted by: Per | 25 februari 2014 at 22:21
Kunskapens träd del 3. Einstein som givetvis har en hjärna som få kan mäta sig med osv..
Det tar 8 min som dom flesta redan vet med ljuset till solen osv..
Så till frågan. Hur snabbt är ögat eller synens hastighet. Blundar man när man sover kanske microkosmos är nära men öppnar en människa ögat tar det inte 8 min att se solen och månen eller miljarder ljusår längre bort stjärnorna i himmlavalvet. Människan ser det direkt utan fördröjning. Alltså är hjärnan direktuppkopplad på himmlavalvet genom synen om ögonen öppnas. Människan har alltså direkt kontakt med det nära och övrigt synbart i himmlavalvet stjärnor och planeter utan fördröjning. Kanske även djur och insekter fast dom tillgodogör det på ett annat sätt när dom saknar medvetande??
Erik
Posted by: nattsuddaren-8 | 02 mars 2014 at 02:50
Nej jag tror det är så att synen inte har någon hastighet, den registrerar ju ljuset (från stjärnan) som finns just där du befinner dig. Med andra ord ser du inte det som i själva verket äger rum i det nuet som stjärnan "uppfattar" som nu, utan istället ser du det som hände för x antal år sen hos stjärnan.
MVH Calle
Posted by: Calle | 06 mars 2014 at 01:04
Så jxxla intressant.
Ibland känns det som ni bara ger 70 procent av vad ni vet till lyssnarna!?!?!? Likadant i människan och maskinen som var riktigt spännande men känns som en del frågor hastades förbi i brist på programtid..
Den andra världen med Eric också riktigt riktigt bra. Hoppas ni fortsätter.
Posted by: Johan | 08 mars 2014 at 00:16
Roligt att du gillar programmen!
Visst fortsätter vi. Ytterligare en serie efter Kunskapens träd är planerad.
Tanken bakom både Människan och maskinen och Kunskapens träd är att i samtalsform kombinera fakta, filosofi och spontana reflektioner på ett sätt som får lyssnaren att känna sig delaktig och som väcker egna följdtankar. Det outsagda, implicita innehållet blir lika viktigt som det sagda.
Vi är sålunda inte så mycket ute efter att tala om "vad vi vet" som att väcka något i lyssnarens eget medvetande. Därför är vi också oss själva i hög grad; det ska märkas att vi bryr oss om det vi tar upp, men utan pekpinnar.
Vi bestämmer ett tema som vi kretsar kring men vi har inget manus, bara lite lösa anteckningar ibland.
Programtiden är ju teoretiskt obegränsad men vi vill åstadkomma ett relativt koncentrerat uttryck.
Posted by: Per | 08 mars 2014 at 17:25
Gåshud på cliffhangern i 6. "Darwin"
Posted by: C-J | 23 mars 2014 at 23:08