Inom projektet Omvärld.se jobbar jag med visualisering av data för pedagogiska ändamål.
För att ge data ett sammanhang (och därmed mening) kan man placera dem på en tidslinje och/eller på en karta. Ett bra sånt exempel är Gapminder som kombinerar olika datadimensioner både i tiden och på globala kartor.
För nationella data får man pilla lite själv om man vill ha fram kartor på exempelvis kommunnivå, men det finns åtminstone någorlunda officiella kommungränser att tillgå (från Valmyndigheten). (Här är lite instruktioner och tips.)
Men om man vill ha en finare upplysning än kommun är det inte lika lätt. Jag tror att en nyckel till att skapa motivation för eleverna är att kunna kombinera officiella data med att kunna samla in data själva och exempelvis lägga på en karta.
Jag tänkte att postnummer skulle kunna vara en möjlig nivå, så att man skulle kunna visa skillnader mellan olika stadsdelar. Det krävs ju att det finns möjlighet att samla in data och lätt koppla till en viss plats. SCB har också en del data på postnummernivå på den här kartan.
Men att få tillgång till gränser för postnummerområdena visade sig inte vara så lätt. Om jag har förstått det rätt så är det ett privat företag Postnummerservice som sen 2005 säljer gränserna. Jag antar att det inte tidigare har funnits något större intresse för den här informationen, och Postnummerservice verkar ha utvecklat egen programvara för att kunna ta Postens information och göra den tillgänglig i mer standardiserade format.
Och kanske är det helt enkelt inte en god idé att bygga statistik och andra tjänster på postnumren.
När jag sökte efter en officiell källa till postnummergränserna genom att kontakta Posten och SCB per epost blev jag en dag uppringd av Tommy Jonsson från Posten som hade sett mitt mail och erbjöd sig att förklara hur det hängde ihop. Det var ett väldigt bra och informativt samtal.
Jag förstod det så här:
- Det är postsorteringen som är grunden för postnummerområdena, och inget annat.
- Idag är ju inte Posten ensam ansvarig för postutdelning, så det finns ett forum "Postnummerrådet" som hanterar ändringarna. Här är en översiktlig beskrivning av postnummersystemet med länkar till en infobroschyr från Postnummerrådet och vilka ändringar som gjordes i samband med den årliga revisionen i mars. Mindre ändringar görs varje vecka.
- Det verkar vara ganska vanligt att exempelvis försäkringsbolag knyter sina tjänster och priser till postnummer. Det tycker Jonsson kan få felaktiga effekter, bland annat om man sedan flyttar gränserna i systemet.
Jag kom också i kontakt med Karl Wettin som har byggt några tjänster för att kunna befria postnummerinfrastrukturen och tillgängliggöra den, främst i samband med Open street map.
Efter de här samtalen och funderingarna är jag inte säker på att postnummer är en bra grund att bygga lokal statistik på. SCB har också en annan underdelning som heter SAMS (small areas for market statistics). De är liksom postnumren ca 9 000 till antalet och bygger på "nyckelkodsystemet" (NYKO) för större kommuner och valkretsar för mindre. Jag får ta en titt på det också...
/Simon
Mycket intressant att försäkringsbolagen baserar priser på ett system med flytande gränser.
Posted by: chris Jangelöv | 26 oktober 2013 at 23:22
Men försäkringsbolagen gör mycket mer intressanta saker än så. Läs här om vad som händer när man kontrollerar var man kör med sin bil och baserar premien på det.
http://infontology.typepad.com/infontology/2007/04/kan_frskringsbo.html
Posted by: Simon | 27 oktober 2013 at 09:15