Det känns som att tiden går fortare och fortare. Faktum är att det inte funnes något sätt att märka det, om det faktiskt hände.
Det fick mig att tänka på beviset för att alla fysiska kroppar är elastiska. Om man slår på något med en hammare och det är elastiskt så tar det lite tid innan slaget går från en sida till den andra. Om det man slår på inte vore elastiskt skulle slaget transporteras fortare än ljusets hastighet, och det går inte. Kanske en sanning, kanske ett tecken på cirkeldefinitioner i fysiken.
Några aktuella teman:
Stoftet och 3D-skrivarna
3D-skrivare används nu till mer och mer fantasifulla områden. Ett är att skapa 3D-skrivarmaterial av en död människas aska och skriva ut med hjälp av det, till minne av den döde. Designdiskussionen är spännande också den. Den kinesiske designern kallar det ett "Fenix-nirvana". Spännande myt-mashup.
Kommentarerna är lite inlevelsefulla. Någon pratar om att han vill vara en Musse Pigg-figur och stå på TVn så barnbarnen kan se på film med Morfar Musse. Nån annan kommenterar baseball-figuren och säger att den avbildade mannens barn aldrig kommer att glömma slagen de fick av pappan. (Tipstack till @avadeaux)
Missförstådda skämt
Hur kul är ett skämt man måste förklara? Det är en verklig fråga, inte en retorisk. Men de skämt-gemenskaper jag har tillhört (skolor, arbetsplatser, etc) har skapat "tillhörighet" i en grupp delvis på att man har en gemensam humor-kultur. Förutsättningen för en sån kultur är en gemensam referensram, en bit gemensam allmänbildning.
När Reddit-gemenskapen listar roliga intellektuella skämt ligger det kanske delvis i sakens natur att de ska vara lite svårförståeliga, men jag är ändå förvånad över hur okej det är att be att få ett skämt förklarat. Ibland hade man velat att det alltid var okej att fråga, ofta känner jag mig lite som en främling om folk drar ett skämt som jag inte alls förstår.
TV, datorer och LAN-spel
Efter att innehav av dator nu räknas som innehav av TV, ur licenssynvinkel (för att datorn anses avsedd att visa TV på) blir nu begreppsförvirringen nästan total när Lotteriinspektionen kräver licens från de företag som erbjuder LAN-spel, som World of Warcraft. Läs den förvirrade dialogen och försök att hitta det begrepp de är ute efter att kunna avgiftsbelägga.
– I lagens ögon är det här spelautomater. Det är ingen skillnad, säger Johan Röhr, chefsjurist på Lotteriinspektionen.
Det handlar ju inte om spel med pengar.
– Nej, precis. Det stämmer.Betyder det att ni kommer kräva in avgift även från exempelvis badmintonhallar?
– Nej, det är ju en helt annan typ av verksamhet. Det som är tillståndspliktigt är att man hyr ut datorer till allmänheten för att spela spel på dem.Gäller samma regler för alla internetcaféer?
– Nej.Varför inte det?
– Det gäller bara datorer som är särskilt iordningsställda för att spela spel på. På ett internetcafé är de ju till för att surfa med, eller för att kolla e-post.Hur avgör ni vad datorerna är till för?
– Jag vet inte exakt hur det går till. Jag tror att vi tittar på vad för program som finns installerade.Men om jag sitter på ett internetcafé och där besöker en webbsida där jag kan spela spel. Vad händer då?
– Ja... Det blir ju krångligt om man letar efter sådana här gränsdragningsfall.
Hur går det när robotarna tar över?
Den här artikeln tyckte jag gav en rätt intressant inblick i några olika scenarior vad gäller de jobb som kan komma att tas över av robotar. Vissa robotar kommer inte alls att behöva vara lika bra som människor för att ändå ta sig in på "arbetsmarknaden", men andra kommer att vara det.
Vad gäller bilar så kanske övertagandet kommer att gå ganska snabbt. Jag tror att utvecklingen kommer att bero lite på om man bygger speciell infrastruktur som gör det lättare för robotbilar (förarlösa bilar). Och så är det ju frågan om hur man kommer att lösa ansvarsfrågan förstås, när en förarlös bil fattar ett dåligt beslut.
Det här inlägget tyckte jag var intressant för att det gav lite mer inblick i de förändringar av städerna som kan komma i och med de förarlösa bilarna, och så det provocerande förslaget på slutet, att sätta en motionscykel i bilen och träna på. Jösses. Här är lite diskussion runt inlägget via Erik Starck, som borde vara offentlig och förhoppningsvis gå att läsa även utan FB-inloggning.
Säkerhet, och känslan av osäkerhet
Kampanjen mot Google Glass, initierad av Stop the cyborgs, fortsätter. Den här tweeten tyckte jag var ovanligt välformulerad angående känslorna i övervakningssamhället.
Nästan som att säkerheten lever av känslan av osäkerhet. Dags att välja mellan ett samhälle byggt på förtroende och ett byggt på osäkerhet då, kanske.The paradox of our surveillance society is that it produces (and must produce) feelings of insecurity.
En sidnot till projektet med 3D skrivare och den mänskliga askan.
Du nämner det en smula, men en filosofisk del av projektet som jag tycker är värd att nämna är att konstnären pratat om sin syn att vi i många fall lever och strävar efter produkter livet igenom. Och att av askan då tillverka produkter blir passande.
Det är en intressant diskussion som sagt. I en tvist. Vi lever genom produkterna och används som material i nästa generation av dem. Kanske är det något av en full cirkel in en morbid framtid.
Posted by: Phl_p | 26 juli 2013 at 15:18