Det politiska arbetet med digitalisering av Sverige är i full gång, och det är intressant att följa. Regeringen har öppnat upp för olika organisationer att signera agendan, och det har även Infontology gjort!
Vi ser det som en fin möjlighet till deltagande, och själva processen med signering och publicering av listan känns både som modern digital kultur och som en fläkt från forna tider där man skrev under och satte sitt sigill under ett fördrag eller en avsiktsförklaring.
Med signeringen följer också en förväntning på ett bidrag: en beskrivning av vad varje organisation kan göra för att bidra till att föra Sveriges digitalisering framåt.
Initialt har tre fokusområden valts, och de ska diskuteras på Signatärsforum nu på onsdag.
- Digitalt innanförskap och jämställdhet
- Skola, undervisning och digital kompetens
- Entreprenörskap och företagsutveckling
För oss som har följt digitalisering av samhälle och kultur under 10 år känns det som att just de här områdena är så inarbetade att när man bygger en agenda för framtiden så bedömer vi att arbetet inom åtminstone de två första områdena är så etablerat att man inte behöver något ytterligare politiskt arbete på området, utan kan fortsätta på den utstakade vägen.
2005 gjorde vi en lista på punkter där vi fann att debatt och samhällsutveckling inte riktigt hängde med i digitaliseringen. De flesta av de punkterna är lika giltiga idag som då.
Om vi skulle ta några områden där en politisk insats vore önskvärd så låt oss föreslå följande. Dessa punkter utgår ifrån att digitalisering i princip är en positiv aktivitet men att det finns vissa blindskär att försöka navigera förbi, om vårt samhälle ska förbli ett öppet och fritt samhälle med möjligheter för människor att växa och arbeta med uppgifter som är meningsfulla för människor:
- Analys av konsekvenserna av digitaliseringen för arbetsmarknaden i Sverige. Teknik har som syfte att förenkla de sysslor som ska göras, och skapar i sig inga jobb. En del företag kan byggas för att skapa teknik, men hur intäktsströmmarna kommer att gå i ett digitaliserat samhälle är väldigt osäkert. Som Johan Ronnestam visar i det här föredraget är det inte alls självklart att tillräckligt med pengar kommer att genereras i Sverige för att trygga vår konkurrenskraft. Det behövs ett öppet och trovärdigt sätt att redovisa framtidsutsikter i ett alltmer automatiserat samhälle. Här är några aktuella länkar som diskuterar det här problemet: 1, 2.
- Vi tycker det är intressant och lovvärt att mäta digitaliseringen av Sverige, och välkomnar Digitaliseringskommissionens arbete. De ca 200 indikatorer som föreslagits indikerar en mycket ambitiös ansats. För oss är det självklart att vissa av dessa indikatorer är viktigare än andra, och man bör därför lägga ner en stor ansträngning för att få till en politisk diskussion där man viktar indikatorerna, innan man fortsätter med mätningsarbetet. Detta behövs för att kunna avgöra vilka mätningsinsatser som lönar sig att utföra -- en stor kostnad för att mäta en oviktig faktor bidrar bara till ökad byråkratisering. Antagligen kan man genom att göra viktningen komma fram till att 20-50 faktorer är tillräckliga för att avgöra i vilken grad digitalisering ägt rum. Att på förhand sätta en viktning gör också att själva mätningen blir rättvisande -- sätter man vikterna i efterhand går det i princip att visa vad som helst givet den utveckling som sker under mättiden.
- Viktiga delar av Sveriges digitala infrastruktur ägs av privata företag. Vi anser att det är viktigt att det finns en politisk kontroll och kvalitetssäkring av den infrastrukturen, nu när IT-system är så viktiga att centrala verksamheter inte fungerar utan dem.
Infontology är en tankesmedja som startades 2003 och som sen dess har gjort analyser av vad som händer med människor, samhälle och kultur vid digitaliseringen. Vi propagerar inte för någon "försiktighetsprincip" som skulle innebära att utreda alla möjliga negativa konsekvenser innan man gör en förändring, men vi propagerar för en ökad medvetenhet vad gäller de mer djupgående konsekvenserna av digitalisering, konsekvenser som redan nu förändrat våra roller som människor i takt med förfinade tanke-hjälpmedel, avlastning av tunga jobb, omfördelning av intäktsströmmar och mycket annat.
/Simon Winter och Per Johansson
Comments