Företaget Scanadu i Kiseldalen har tagit fram en intressant produkt som verkligen sticker ut hakan när det gäller mobil e-hälsa. Medan Ulf Lindberg pratar i mitt samtal om det personliga mötet mellan läkare och patient, och hur olika en viss sjukdom kan uppfattas av olika patienter vill Scanadu ställa diagnos helt automatiskt vad gäller ett antal vanliga sjukdomar.
Ny Teknik har en bra översikt över Scanadus teknik, och den verkar delvis ha skräddarsytts för att passa en tävling om hur man ger diagnoshjälpmedel till de stora massorna för att undvika den flaskhals som tillgången till sjukvårdspersonal utgör.
Scout är lite större än en kortlek och mäter sex olika värden på några sekunder – puls, temperatur, elektrisk hjärtaktivitet, pulsvariation, syresättning samt pulsvågshastighet för tryckvågen i blodet.
Värdena skickas trådlöst via bluetooth till en mobil där de analyseras av en app – bland annat kan blodtrycket beräknas ur informationen.
Apparaten kompletteras av två enkla engångstester som ska lanseras samtidigt – Scanaflo och Scanflu.
På en testyta placeras några droppar urin respektive saliv. Ytan och en id-kod fotograferas sedan med appen som ger besked om olika indikatorer – Scanaflu om förekomst av streptokocker, influensa, adeno- och rsv-virus, och Scanaflo om havandeskapskomplikationer som njursvikt och diabetes.
Det blir intressant att följa både tävlingen och företaget. Tävlingen har namnet Qualcomm Tricorder X Prize, och Star treks tricorder verkar vara målet för priset. Alltid intressant när man tar en sci-fi-vision och fyller den med "verklighet" på det här sättet.
Här är en artikel till om Scanadu, och ett löfte från Om Malik att genast köpa produkten så snart den certifieras av FDA, en process som lär ta längre och längre tid, nuförtiden. Upp till tio år säger ryktet, vilket verkar ganska orimligt, dels givet den snabba teknikutvecklingen, och dels på grund av de dåliga villkor det skapar för företagen i branschen. Kraven på medicinsk-teknisk utrustning och programvara kommer nog att bli ämne för debatt ganska snart.
/Simon
Egentligen undrar jag hur stor nyttan med själva den där prylen är. Den stora flaskhalsen i vården ligger väl inte vid dem som tar blodprov, utan dem som tar emot symptom, matchar dem mot diagnoser, beställer några prov, och sedan mönstermatchar igen. Jag kan inte tro annat än att ett datorsystem med tillgång till en databas med ofantligt många journaler skulle kunna fås att göra det jobbet åtminstone nästan lika bra som medelnivån i läkarkåren. (I själva verket tror jag att det skulle bli bra mycket bättre.)
Posted by: Avadeaux | 13 december 2012 at 21:05
Ja, automatiseringen fortgår på en massa områden, samtidigt.
Scanadus apparater är säkert rätt mycket för att "visa upp sig", men skulle genom sin datainsamling även kunna fylla en stor funktion för mönstermatchningen som du pratar om, om man låter Scanadu-flödet gå in i sjukhusets system, till exempel.
Det här med om läkaren eller supercrunchern är bäst på att komma till rätt slutsatser blir intressant att följa framöver...
Posted by: Simon | 14 december 2012 at 10:13
Kanske är supercruncherns största problem bristen på metadata i journalerna. De kanske behöver "märkas upp" manuellt. Fast det är i och för sig möjligt att läkarnas journalspråk är väldigt konventionsstyrt och därmed lättparsat.
Posted by: Avadeaux | 14 december 2012 at 11:05