« Begreppens och teknikens hype cycle | Main | Den envise phiskaren »

01 oktober 2012

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Mycket spännande! Använder Tönnies begreppspar i min egen avhandling om svenska fildelare. Påtagligt är ju att i samhällen som kännetecknas av stark Gesellschaft (arbetsdelning, instrumentalisering, avspaltning) så dyker ju samtiigt Gesellschaftskritiken upp som ett brev på posten.

Kan det alltså vara så att nutidens drömmar och ideal om "det äkta" (allt från surdegsbakning, ekologisk produktion och lokal organisering till familjesfären och den romantiska kärleken) egentligen är uttryck för en dyrkan av Gemeinschaft som följer av samhällets allt starkare, eskalerande inordnande under Gesellschaft? Det är denna tankegång som är en av de centrala i min och Eric Schüldts bok Framtiden.

Ju mer vi inlemmas i pyramiden, desto starkare blir drömmen om ett "utanför".

Ja, man hoppas ju på ett sätt att det är som du föreslår, att om det är en "pyramid" så vill man ut ur den.

Samtidigt finns det säkert såna här strukturer som bara är "nyttiga" i den bemärkelsen att de inte ger något obehag, och jag tror att det man målar upp som Gemeinschaft väldigt ofta idealiseras.

Om man går Pirsigs väg genom begreppsdjungeln vill jag alltid bo på en öde ö med en med klassisk personlighet snarare än med en med romantisk...

Om vi tar samma exempel med Tönnies' termer vore det skönt med en Geminschaft där på ön, med surdeg och allt, och skulle kännas som overkill med ens en enda liten Gesellschaft-struktur... :-)

Ett annat begreppspar i samma anda är Mythos och Logos. I samband med dessa är det vanligt att se en avgörande övergång under antiken, vilken innebar en tankemässig rationalisering av ett mera ursprungligt mytiskt/associativt, inte så logiskt tänkesätt.
Jag använde f ö själv Asplunds bok i en kurs om rationalitet och modernitet förr. Jag brukade bl a konkretisera kontrasten/komplementariteten med hjälp av den konkret inriktade kommunikationshistorien hos Walter Ong, i boken Muntlig och skriftlig kultur. Anthony Giddens modernitetsteorier hade också sin plats.

Det finns nästan oändligt mycket litteratur om det här diskussionsområdet. En av de intressantaste på senare tid är The Master and the Emissary av Iain Mcgilchrist (länk i boklistan här bredvid). Här finns mycket kött på benen, kan man säga (en rent fysiologisk förankring), men det är en TJOCK bok ;-)

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003