« Apropå "Människan och maskinen", del 2: Mått | Main | Att skapa sin personliga myt, del 1 »

13 september 2012

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Man skulle kunna använda ett artistnamn som fotograf. Det är många som gör det när de laddar upp sina bilder till wikimedia commons.

Ja, artistnamn (och diverse nicknames) är ju användbara när man vill behålla den där lite lösare kopplingen till sitt upphovsmannaskap.

Som fotograf och konstnär har jag en del tankar i detta ämne ...

Redan idag behöver man inte ange upphovsmän för fotografier eller andra verk som ingår i ett verk man själv sätter ihop om verkshöjden är tillräcklig. Det spelar ingen roll hur mycket skydd den ursprungliga bilden har.

http://creativecommons.org/choose/zero/: "Using CC0, you can waive all copyrights and related or neighboring rights".
Det är stor skillnad på copyright rättigheter och den ideella upphovsrätten. Som fotograf kan jag avtala bort allt som har med kopieringsrätt att göra, det gör man ofta när man säljer bilder t ex till reklamsammanhang. Som jag ser det så är det detta CC0 också gör. Däremot kan man ALDRIG avtala bort den ideella upphovsrätten, alltså att man tagit de bilder man tagit. Det är liksom fakta och inte en lag- eller licensfråga.

Och det där med att författaren av en artikel ses som fotograf är väl väldigt lätt att fixa, skriv bara "Foto: CC0" under bilden!

Glada hälsningar!
Stina

Vad gäller algoritmer finns det normalt ingen immaterialrätt, man använder algoritmer som man önskar. Programkod är en annan sak.

Ja, jag menar programkod. Tänker på programkoden som förkroppsligad algoritm, men tänker kanske inte spontant att det finns många möjliga förkroppslingar.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003