Om man ska kunna avgöra om ett visst pedagogiskt hjälpmedel är bra eller inte måste man ha en pedagogisk grund att stå på, och det är svårt. Jag har i min verksamhet som (universitets)lärare stött på alla möjliga modeller av lärande.
Det finns enorma skillnader i kunskapssyn mellan exempelvis universitetslärare, bara man skrapar lite på ytan och börjar diskutera. Med det här inlägget vill jag föra fram några pedagogiska hörnstenar som jag är övertygad att man kan bygga vidare på.
För varje av dessa grundläggande pedagogiska exempel är det viktigt att se vilka begränsningar de har. Några funkar bäst för vuxna lärande, några funkar inte för färdighetsträning, etc.
Min intention är att uppdatera det här inlägget när jag hittar fler sådana här grundläggande texter.
"Ingen kan lära sig tänka utan att ha något att tänka på."
Brain Rot av Theodore Gray, en av grundarna till Wolfram/Mathematica. Texten har jag redan skrivit om här. Texten uppvärderar lärandet (som en motiverande faktor i sig). Man får inte göra lärandet för lätt, och man får inte belöna lärandet på fel sätt, exempelvis genom att låta eleven spela ett spel som belöning. Då uppvärderar man spelandet och nedvärderar lärandet.
Dessutom vänder sig texten mot det här att bara lära sig en "modell", i stället för att lära sig fakta (som ibland upplevs som alltför kortlivade). I en tid av snabb förändring är det frestande att bara lära ut mönster och modeller, men Gray är (liksom jag) övertygad om att man måste lära sig de grundläggande fakta för att kunna lära sig tänka. Om fakta sen ändrar sig måste man lära om.
En viktig komponent i lärande är att motiveras till att hitta problemet
Dan Meyer är en mattelärare som argumenterar för hur viktigt det är för eleven att själv hitta problemet som ska lösas. Han vänder sig mot uppgifter som går ut på att ta en formel och ett par värden och se var värdena passar in. I stället gör han videofilmer, till exempel av någon som fyller en vattentank med sexkantig bas. Vattnet strömmar långsamt in i tanken och till slut tänker eleven "Men hur lång tid kan det ta att fylla den där tanken". Då har eleven hittat problemet som ska lösas!
Recent Comments