När den svenska folkskolan infördes 1842 var det stora flertalet av svenskarna bönder. De levde på en gård och visste (i den praktiska bemärkelsen av ordet) allt om sådd och skörd, djurskötsel och jordbruksmaskiner.
Jag skulle gärna läsa en historisk text om hur man motiverade skolans införande på den tiden, men en sak är jag rätt övertygad om -- det fanns ingen undervisning i det som var självklart på gården, just för att alla kände till det. I stället lades fokus på teoretiska kunskaper och läsning och skrivning som verktyg för att kunna planera bättre och slippa göra om samma misstag om och om igen. Få människor idag förstår hur stor omvälvning det här måste vara för samhället.
Det jag vill sätta fingret på nu är vad som sen hände när jordbrukssamhället och även industrisamhället har genomgått en transformation till det samhälle vi har idag, och som inte fått något namn ännu. Det är inte längre samma saker som är självklara för eleverna genom deras liv utanför skolan.
En möjlighet att se på skolans "uppdrag" är som att den ska komplettera den kunskap som eleverna ändå får. Är vi ense om detta är det tydligt på många områden vilka kunskapsluckor som skapas i dagens skola, och med den historiska tillbakablicken kombinerat med en extrem teknisk utveckling de senaste åren blir det svårt för skolan att hänga med, inte bara vad gäller datorer utan även med övrig teknisk utveckling. Ta bara bilen som ett exempel. Men den svenska skolan är ändå mycket framsynt som har kvar slöjd.
En annan möjlighet att tolka skolans uppdrag är att den ska se till att vi får kunskap om det som är grundläggande förutsättningar för samhälle och kulturliv.
Det som fick mig att slutligen skriva det här inlägget var en tweet som pekade till en artikel om kycklingar ur köpta ägg, som avslutades av denna koncisa sakupplysning:
"För att ägg ska utvecklas till kycklingar krävs att de befruktats av en tupp."
Det påminner om en sån här lapp med instrutioner om när man ska äta sitt päron… "Ripe when yields to gentle pressure".
Det är lustigt hur de här sakerna kan ha hamnat över diskuterbarhetshorisonten, och intressant att se vilka starka reaktioner man får när man lyfter upp fenomen över den horisonten.
(Självklart är rubriken på inlägget menad som lite provocerande, men jag tror verkligen att det här med vilka saker som är självklara vid ett givet ögonblick och hur det ändras med samhällsutvecklingen spelar stor roll för skolans möjligheter till relevant undervisning.)
/Simon
Comments