« Att tala i egen sak | Main | Människosmuggling i informationssamhället »

10 april 2012

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Kom bara att tänka på en diskussion jag hade för något år sedan, tema: Whatever happened to Manuel Castells?

Ett tag där, slutet av 90-talet och med en peak på det tidiga 00-talet (går säkert att ngram:a snyggt), var Castells överallt, alla pratade om hans stora trilogi om informationsåldern. Jag har för mig att jag läst någonstan att han på några få år blev en av de mest citerade samhällsteoretikerna alla kategorier. Men nu är det dödstyst. Ingen med självaktning drar upp honom längre.

Kanske var det så att han förmådde fånga känslan av att stå mitt i omvälvningen, men hade väldigt lite bestående att säga?

Det är som skillnaden mellan Lagrangesk beskrivning av flöde (där rörelsen beskrivs som om man följer flödet), eller en Eulersk beskrivning (där man beskriver det som man ser röra sig förbi, från en fast punkt i rummet).

Skillnaden mellan synsätten kanske vidgar sig med tiden, ju snabbare rörelsen blir. Om rörelsen är långsam (i förhållande till ens uppfattningsförmåga) är inte skillnaden så stor att "följa med" jämfört med att "titta på från sidan".

Hm, måste nog fundera mer på den analogin förresten ... Men "förändring" är ju bara relaterat till ett synsätt. Förväntar man sig förändringar blir det inte så dramatiskt jämfört med om man förväntar sig steady state. Senare kanske man får fundera över förändring av förändringen istället.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003