Jag måste säga att jag är imponerad av SVT-dokumentären Du är googlad. Intressanta och välavvägda porträtt av de "drabbade", och en rad intressanta "experter" som jag kände till rätt väl sen innan.
Kanske är jag förvånad över den dystopiska tonen i dokumentären när det gäller riskerna att bli utsatt för trakasserier i form av falsk information på nätet, men det är nog mest för att den lösning på problemen som målas upp är för simpel i min smak.
Flera av de "drabbade" har nästan fått sina liv förstörda av att falsk information om dem sprids på nätet och dyker upp högt upp i sökresultaten.
Den metod som förs fram som en lösning på problemen är att ta kontrollen över sina sökresultat, genom att själv vara aktiv på nätet. I dagens version av Googles algoritm är det en möjlig väg framåt, men hur blir det i nästa?
Jag är övertygad om att Google idag har lätt att identifiera vilka sidor som jag själv har skrivit eller har kontroll över. Låt mig föreslå en enkel ändring av Googles hantering av sökningar på personer.
"Du verkar söka på en person. Vill du att Google filtrerar bort de sökresultat som personen själv har kontroll över?"
Egentligen tror jag att exempelvis arbetsgivare som söker information om en arbetssökande gör på liknande sätt -- de fortsätter genom sökresultatet tills de kommer till något som de inte lätt kan se härstammar direkt från personen de söker information om, men mitt filterförslag skulle göra det mycket lättare.
Det finns ju flera talesätt som rör det här att komma med (positiv) information om sig själv. Det ena är "eget beröm luktar illa" och ett annat är "att tala i egen sak". Jag blir inte förvånad om Google snart kommer att göra sökningar på personer till en speciell kategori, ungefär som när man söker på bilder. Då blir det mer "naturligt" att lägga till såna här rätt grundläggande sociala funktioner, tyvärr.
/Simon
Recent Comments