Idag är på många sätt en dag där de aktuella händelserna motiverar allt det arbete vi har lagt ner på Infontology sen 2003.
Det handlar förstås om omröstningen om Datalagringsdirektivet, men inte om direktivet som sådant utan om ett uttalande av en politiker som är emot direktivet men avser att rösta för.
Ur en artikel i Svenska dagbladet:
Johan Linander (C) , vice ordförande i justitieutskottet sade att han och Centerpartiet starkt ogillar direktivet, men att det nu är för sent, många år för sent, att säga nej till att införa direktivet i svensk lagstiftning. Ett svenskt nej skulle ha varit på sin plats när direktivet växte fram 2004, 2005 och 2006.
– Det är en sorglig dag, sade han och fortsatte:
– Behovet och nyttan av direktivet överväger inte ingreppet i den personliga integriteten, sade han.
Linander framhöll att EU-domstolen redan har slagit fast att Sverige måste införa direktivet. Att tro att det går att låta bli, eller att betala böterna och strunta i direktivet är fria fantasier. Dessutom skulle det strida mot bättre vetande för den som tror på vikten av att följa demokratiskt fattade beslut och tron på en rättsstat.
Det finns mängder av punkter som liknar det som nu har kristalliserats ut som "datalagringsdirektivet" och som är relaterade till digitaliseringen av samhället och kulturen. Faktum är att de flesta av de punkter som vi (och de som kommenterade) satte upp 2005 fortfarande är aktuella. Och sen dess har det tillkommit många. Här är en samling länkar relaterade till lagstiftning i en digitaliserad värld.
Så vad är nästa steg?
- Diskutera de svåra frågorna på ett tekniskt rimligt sätt. Senast igår uppstod det en debatt kring politiker som ville förbjuda kryptering! Självklart kan man förbjuda kryptering, men jag tror ingen som är insatt i hur det fungerar skulle föra fram det som en möjlig lösning.
- Idka rimlig civil olydnad om det du känner är rimligt för samhällets fortlevnad inte är förenligt med politiska beslut.
- Utbilda många fler i hur tekniken fungerar men låt inte tekniken skymma sikten för hur vi vill ha samhället uppbyggt och vad som är syftet med samhälle och stat.
Och framför allt -- om det finns punkter där det är läge för Sverige att säga "nej" idag, gör det då ni som har en möjlighet, så att vi inte blir inlåsta av EU igen om 7 år…
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.