Det är skönt att ha något att gå tillbaka till när man funderar på hur man tänkte "förr", så här kommer en liten sammanställning av det som är aktuellt i nådens år 2012, att läsas i framtiden.
***
Ser man tillbaka några år, när jag var frustrerad över att det inte handlade något om internet och sociala medier i dagstidningarna och i TV är kanske nu situationen än mer frustrerad, när internet är allestädes närvarande, men ack så dåligt integrerat.
Dagstidningar plockar upp trådar och gör reportage om det som först skapas på internet som om journalistens yrke nu kan göras hemma på kammaren i stället för att åka iväg. (Och kanske kan det det.) SVT kan ägna utrymme i sina debattprogram åt en Twitter-tråd. Otänkbart för bara något år sen när det väl till och med krävdes av SVT och SR att de inte skulle gynna Facebook och Twitter genom att nämna dem?
Är det ett tecken på sund långsiktig överlevnad för public service-tv och dagstidningar att försöka dra nytta så här av internet-fenomen, eller är ett bara ett sista gurglande innan drunkningsdöden?
***
Det är intressant hur snabbt det har växt fram tankar som "Google gör dig dum". Jämför med "kolhydrater gör dig fet". Internet har blivit det vi "lever av". Senast kom det en bok "How Powerpoint makes you stupid". Begreppet "information diet" verkar nyligen ha myntats.
***
Debatten om våldsspel har blossat upp igen, något oväntat. Men som Jonas Linderoth konstaterar i den här välskrivna översiktsartikeln handlar det inte längre om forskning utan om "andra saker".
Själv ser jag spelen, framför allt de realistiska, som en "simulator" som låter spelaren träna upp reflexer. Så har det fungerat i flera decennier med flygsimulatorer, och under senare år har man mer och mer förlitat sig på simulatorer också för områden som medicinundervisning.
Syftet med att träna upp reflexmässigt handlande är ju att när man kommer i en pressad situation som liknar simuleringen där det finns för mycket information för "förnuftet" att hantera så ska man ändå ha ett adekvat beteende som löser ut.
Därför tror jag heller inte att man i ett svenskt stabilt samhälle kan vänta sig att se ökat våld på grund av datorspel. Vi lever ju i en väldigt "förutsägbar" miljö, så de här situationerna med ohanterligt mycket motsägande information är väldigt sällsynta. Och det andra kravet är ju att vi ska befinna oss i en situation som liknar den simulerade. I Sverige idag har vi inte så mycket vapen ute i samhället, så reflexmässiga skottlossningar tror jag inte vi behöver frukta.
***
Börsrobotar och autonoma agenter görs synliga ibland, men deras användning växer också utan att de gör något väsen av sig. I själva verket blir de oftast bara synliga om de är dåliga, som i fallet med börsrobotarna. Hade man inte börjat skylla diverse oförklarliga händelser på börsen på börsrobotarna hade de nog i tysthet helt enkelt fortsatt att bre ut sig. Som det är nu diskuterar man diverse former av lagstiftning mot dem, men för mig är det oförståeligt hur man skulle kunna formulera en sån lag. Att däremot minska deras verksamhet går nog med olika former av transaktionsavgifter. Men såna avgifter får ett pris, främst i minskad likviditet på börsen tror jag. Se gärna föredraget med den fascinerande författaren av boken Daemon -- Daniel Suarez som Per skrev om.
***
De autonoma agenterna är ju "bara" ett paket med mjukvara/programkod som tillåts agera självständigt. Fler och fler röster höjs för att gemene man ska sätta sig in i vad den här programkoden egentligen är och vad den kan och inte kan göra. Eli Pariser visar med några eleganta exempel hur algoritmer för att göra sökresultaten personaliserade och mer relevanta återspeglar fördomar. Dessutom är detta ännu ett exempel på hur det blir svårare och svårare att hitta gemensamma referensramar med människor omkring oss.
Kevin Slavin pratar, också han hos TED, om hur algoritmer formar vår värld.
För den som sen verkligen vill veta mer om algoritmer och hur datorer fungerar finns det en massa nya initiativ. Ett är Codecademy med över en miljon registrerade användare. Där kan man lära sig syntax och funktioner i programmering i sin egen takt.
Mer ambitiösa är satsningar som Udacity och det nyss annonserade MITx. Trenden här är att man inte bara erbjuder kursinnehållet utan även nån form av examination/certifiering på nätet. I vissa fall tror man helt enkelt att studenten utger sig för att vara den hn är, men jag tror att man i det fallet kommer att behöva någon form av autenticering inom kort. Och kommer en online-utbildning att ge jobb i samma utsträckning som en traditionell utbildning?
Examinationen är automatiserad, vilket gör att den går att skala upp för att hantera ett stort antal studenter, och det begränsar ju examinationsformerna. Men redan diskuteras om man inte skulle kunna betygssätta även uppsatser automatiskt.
***
Jag har hittat fler och fler som analyserar gränslandet mellan Internet och samhället på ett intressant sätt. Förutom de intressanta sammanslutningarna av människor på Berkman Center for Internet & Society finns det sen något år ett liknande center i Berlin, delvis finansierat av Google. I Frankrike finns La Fing -- Fondation internet nouvelle génération -- som bland annat publicerar den intressanta bloggen Internet Actu.
Det finns en tidskrift The new atlantis som jag nu prenumererar på även i pappersform. Den handlar om relationen mellan teknik och samhälle mer i allmänhet än specifikt för Internet. Det som är så svårt är att undvika de politiska fallgroparna -- alla publikationer har en grundsyn som det tar ett bra tag att få syn på, och den är inte alltid den man skulle önska.
Ett relativt nytt forskningsområde heter "Software studies". Portalgestalten heter Lev Manovich och han skrev nyligen den här artikeln om Photoshop i en ny tidskrift Computational culture. Det är intressant med någon som tittar lite på kulturella kopplingar i olika datorprogram, men det känns som att det är väldigt mycket att skrapa på ytan, och dessutom från en persons perspektiv, snarare än från "vetenskapens". Ja, det känns mer som att det hade passat på en blogg, än som vetenskap. Jämför med den här bloggen Image deconstructed som undersöker förhistorien till ett antal intressanta bilder.
***
Ett annat område i gränslandet mellan vetenskap och vision/politik är transhumanism. H+ magazine är en intressant publikation, och nu finns det även en svensk avdelning Människa+, även aktiv på Facebook.
Det börjar dyka upp situationer där "människans" rättigheter verkar behöva stärkas eller medvetet (eventuellt ironiskt) sätts ner. Ett exempel är den bisarra kampanjen "Vi älskar människor" som Moderaterna har, och som de inte ens kan svara på vad den står för. Robotpartiet är en rolig konstellation att följa, liksom Människorörelsen.
***
Mötet mellan människor och "något annat" blir mer och mer intressant. Det finns en Tumblr-blogg som har hittat en "ny estetik" som faktiskt är väldigt intressant att titta på.
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.