Hur kunde det vara möjligt att börsrobotar och andra digitala agenter inte skulle finnas idag? Jag menar vi har ju skapat en så bra grogrund för dem.
Den information som behövs för att robotarna ska kunna göra nytta är numera så lätt tillgänglig, och inom fler och fler områden finns det också en "fitnessfunktion", exempelvis att de ger pengar tillbaka till ägaren, som gör att vi gärna håller dem vid liv.
Jag tror inte att vi kommer att få se ett nytt "Second life" i form av en virtuell värld skild från vår, helt enkelt därför att vår egen vanliga värld numera har en sådan rikedom på tillgängliga data att artificiella agenter helt enkelt har en bra livsmiljö här, vid sidan av oss människor.
En "autonom agent" är en tjänst som både skapar en valmöjlighet och genomför valet. I kontrast till detta så har vi en enorm mängd "tjänster" som gör just det förutom det slutliga valet.
När det rör sig om informationstjänster har vi redan nu ofta autonoma agenter -- Facebook och Google väljer åt oss vilka som är topphändelserna snarare än att presentera oss för alla möjligheterna och låta oss välja.
När det handlar om exempelvis internethandel är det oftare en informationstjänst som presenterar ett skräddarsytt urval för oss och låter oss trycka på knappen för själva köpet.
Men tänk om en stor bokhandel som Amazon fick till ett agent-system baserat på sin rekommendationsmotor: zero-click shopping tar topp-rekommendationerna för just dig, och varje gång någon bok når ett visst relevansvärde så skickas den helt enkelt till dig, med ett förfrankerat returkuvert om det skulle gå snett. Amazon skulle kunna ge dig en fet rabatt, för deras försäljning skulle öka kraftigt och dessutom vara mycket mer förutsägbar och stabil. Du skulle få chansen att bläddra i många fler böcker som skulle kännas så relevanta att du i många fall inte skulle ta steget att skicka tillbaks dem.
Det finns förstås en massa idéer om agent-baserad shopping (som denna) och det är lite intressant att se just vilken information som behöver vara tillgänglig för att agenten ska kunna "leva".
Det är intressant hur det är just agenterna man vänder sig mot när det är den tillgängliga informationen som antagligen är själva problemet. I fallet med börsrobotarna tror jag att man relativt snabbt kommer att vänja sig vid att de finns, men med varje form av introducerad agent tror jag att det blir en diskussion under en övergångsperiod.
Och framför allt -- vill man inte att agenterna ska finnas får man se till att inte göra informationen tillgänglig för dem. Jag ser dem lite som mögel eller råttor -- vill man inte att de ska kunna agera på ens information får man upprätthålla en viss "informationshygien".
När agenterna blir nyttigare kanske de blir mer som grisar -- de äter fortfarande restprodukter av mänskligt liv (i form av "användningsdata" och liknande) men vi accepterar det eftersom vi är så förtjusta i korv.
/Simon
Jag är ingen expert på det här, men jag har uppfattat att en viktig del av kritiken mot börsrobotar är att de tillåts göra kurspåverkande saker som inte mänskliga mäklare kan, därför att det finna ett större mått av kontroll på vad människor gör. Till exempel att lägga upp stora mängder köpordrar som inte fullföljs. Det kanske är missriktat att rikta den kritiken mot själva existensen av börsrobotar, men någon rimlighet har den ändå, om det verkligen är så det förhåller sig.
Posted by: ctail | 13 januari 2012 at 11:05
Ja, det argumentet var för mig också det bästa tills jag började titta närmare på hur det går till att faktiskt handla på börsen, och då framför allt derivat.
Ta en säljoption som är ett relativt enkelt derivat. Du köper "rätten att sälja" en aktie till ett visst pris. Här är tillgängliga optioner bara för SKF.
http://nasdaqomxnordic.com/optionsandfutures/microsite?Instrument=SSE285
Vid varje ögonblick finns det ett pris för dem, så att de går att köpa och sälja för vem som helst. Men handeln är extremt liten. Dock finns det "market makers" som har till uppgift att hålla aktien likvid, dvs sätta ett pris. Det som är lite speciellt här är att priset sätts genom att man lägger en order. Priset är inte som en prislapp som den andra parten "tittar på" utan snarare som en "slå till så är den din".
Samtidigt måste market makern hålla priserna på derivaten väldigt tight mot prisförändringarna i den underliggande tillgången (och mot det olika marknaderna) för att man inte ska kunna köpa billigt på en marknad och sälja dyrare på en annan (arbitrage).
Så alla order får genom det förfarandet en väldigt kort livslängd. Detta är något vem som helst kan göra, men det krävs att man är med för att som människa hinna både räkna på potentiella vinster och trycka på knappen...
Posted by: Simon | 13 januari 2012 at 12:42