« IT och miljö - ett paradoxalt outforskat fält | Main | "Hållbarhetens" dilemman, mera kulturella än ekologiska »

12 december 2011

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Intressant som vanligt, vad gäller militära nät så tror jag att de flesta kör interna nät med färister ut mot "svartnätet" (internet) och vpn-tunnlar mellan exempelvis regementen.

Tack! Ja, det är förstås svårt att veta exakt med militära nät. Blev dock lite förvånad när den här drönaren sas ha blivit offer för en cyber-attack. Tänkte att det tydde på att den faktiskt kunde tas över via det vanliga internettet.

http://www.cbsnews.com/8301-503543_162-57339407-503543/iran-shows-intact-drone-boasts-of-cyberattack/

Kan inte annat än hålla med om att begreppet Internetanvändning blir mer och mer svårdefinerat och det är en mycket intressant diskussion. Precis som du säger så finns aktiviteter eller händelser som har någon form av koppling till Internet, eller möjligen IP-infrastruktur, men personen är inte medveten om att det används. Eller så är inte ens en person involverad när prylar snackar med varandra. Däremot går det ju att komma runt rent mättekniskt genom att ställa frågor om olika aktiviteter och i efterhand bestämma sig för vilken definition man anser passa sitt syfte. Exemplet du tar upp med Skype för videosamtal, är för mig ett relativt tydligt exempel på användning av Internet. Precis som du också är inne på använder jag mig sällan av en definition som innebär att användaren måste trycka på knappar. Någon form av helt omedveten passiv handling (gå förbi en kamera) skulle jag nog sällan definera som användning ur ett användarperspektiv. Kanske om jag jobbade med att mäta infrastruktur men som sagt inte när jag mäter användarbeteenden.

Vi kommer att fråga om användning av videokommunikation via internet nästa år, det tycker jag är relevant. Vi kommer även att ha flera frågor om användning av olika sorters e-böcker (ska testa men är rädd att termen e-bok är lite otydlig, vet inte riktigt hur man ska fråga här än). Vi kommer troligen inte att ställa frågor om framtida hypotetiska områden då det enligt min erfarenhet sällan fungerar bra i enkätstudier. Här måste man som du är inne på använda sig av mer kvalitativa metoder tror jag.

Tack!

Tack för din kommentar! Roligt att vi är lite inne på samma spår. Men det finns nog ett par grejer just när det gäller "användning" som behöver redas ut mer.

I många fall kan "medveten användning" vara något att mäta, eftersom det signalerar ett "val" -- man väljer internet snarare än någon alternativ teknik/plattform.

Men om man tillämpar detta på barn, framför allt små barn, blir det lite tokigt tycker jag. Om man fokuserar på "medveten användning" som det man vill att användning ska betyda bör man utesluta all internetanvändning åtminstone före skolåldern, för innan dess tror jag inte att man kan göra något grundat val av teknik, utan man tar det som finns till hands.

Förhoppningsvis kan vi fortsätta diskussionen i något sammanhang.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003