Ny Teknik skriver om föreslagna regleringar av algoritmhandel på EUs börser.
Regleringarna ska vara i termer av att
myndigheter ska försäkra sig om att företagen gjort allt de kan för att se till att det inte är fel på programkoden så att robotarna inte överreagerar på viss data. Det ska även finnas tydliga rutiner för vem som trycker på stoppknappen i fall något oväntat händer.
Jag skulle så gärna se riktlinjerna för de här myndigheterna som ska övervaka algoritmerna. Jag menar hur ska man hantera osannolika händelser av typen 11 september 2001? För de tänker väl inte göra en lista på "viss data" som algoritmerna inte får överreagera på? :-)
En ganska rimlig åtgärd som mäklarna enligt artikeln redan själva infört är att ha "farthinder" som stoppar handeln ett par minuter i en aktie som faller (eller stiger??) väldigt snabbt.
Men resten handlar ju om vad som ingår i handelsalgoritmens modell. Vilka faktorer känner algoritmen till, vilka delar av verkligheten matar man faktiskt in i modellen för att algoritmen ska kunna bedöma rimligheten i kursrörelser i förhållande till "verkliga" händelser.
Och vad gäller "stoppknappen" finns det en hel del exempel i boken Super crunchers av Ian Ayres på hur datorerna faktiskt presterar bättre än människor i många sådana här situationer. Men liksom vi fortfarande ett tag kommer att köra bil delvis för att ansvarsproblematiken hindrar självkörande bilar så behövs det en människa som förväntas trycka på "stoppknappen" i vissa situationer och kan ställas till svars om hon inte gör det...
Självklart är det bra att se över reglerna för algoritmhandel när de svarar för en så stor del av börsens omsättning. Men om man ska komma till en substantiell förändring krävs nog i så fall en öppenhet med vad som faktiskt ingår i algoritmens modell, annars kommer inget att ha förändrats när nästa "svarta svan" kommer.
(Roligt att artikeln hamnar under "verkstadsautomation") /Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.