Det hör till det intellektuella bloggandets natur att det skrivna har en prövande karaktär. Man kastar ut en synpunkt och avvaktar eventuella reaktioner. Får man sådana händer det att man behöver ompröva eller förtydliga vad man sagt, i samma syfte men med nya lärdomar i bakhuvudet.
Just nu orsakas denna reflektion för min del apropå vad jag för en tid sedan skrev om digitaliseringen av kulturarvet. För en dryg vecka sedan diskuterade jag än en gång denna problematik med DIK:s förbundsordförande Karin Linder över en kopp kaffe. På sitt vanliga raka sätt utmanade hon mig att tänka i lite andra banor. Så, efter att ha grunnat på saken ytterligare några dagar vill jag nu -- återigen prövande -- framkasta följande.
En offentlig debatt i ämnet, initierad av frilansskribenten Håkan Lindgren, ägde i augusti rum på GP:s kultursida. Lindgren kritiserar där vad han uppfattade som Rolf Källmans kunskapssyn och det faktum att en del "kulturarvsmaterial" redan finns på Internet i kommersiella tjänsters vård (eller våld, menar Lindgren).
Jag kritiserade själv i mitt förra inlägg Rolf Källmans betoning av de tillväxtekonomiska aspekterna på digitaliseringsambitionerna. Idag har jag lite större förståelse varför han kan ha uttryckt sig som han gjorde. Jag kan tänka mig att Källman i sin retoriska betoning av ”tillväxt” anspelar på EU-rådets ”slutsatser om kulturens bidrag till genomförandet av Europa 2020-strategin”. Där betonas först och främst kulturens tillväxtekonomiska betydelse. Jag förstår att det kan vara taktiskt och retoriskt nödvändigt att i dagens tillfälliga politiska klimat anknyta till detta synsätt. Men detta innebär inte att man faktiskt, på lång sikt och mera fundamentalt, bör tänka på själva kulturarvet i sådana termer. Det vore att ansluta sig till en ekonomisk fundamentalism som inte har några som helst verkliga, historiska eller andra, beröringspunkter med det faktum att vi har ett ”kulturarv” över huvud taget. Detta arv har inte tillkommit på snäva ekonomiska premisser eller av ekonomiska skäl (i dagens tillväxtorienterade mening) och därför bör man inte låta en sådan vokabulär styra hur man inom kulturarvsverksamheterna tänker på och hanterar det hela. Då sviker man själva meningen med alltihop, som jag ser det. Men den ståndpunkten betyder inte, att EU-rådet har fel i att kulturarvets olika ingredienser kan vara av stor ekonomisk betydelse, utan det betyder att det kan få denna betydelse därför att det i sig inte har direkt med ekonomi (och alltså inte med tillväxt) att göra. Det är ju därför som det kan tillföra något unikt. Kanske var det just det, fastän han nog formulerade sig lite hastigt, som var Källmans poäng.
Om vi då börjar ett nytt resonemang där, så hamnar fokus först på vad kulturarvet egentligen är för något och sedan på varför och hur det ska ”tillgängliggöras” i digital form; därmed sammanhänger också oundvikligen frågan om vad som kan hända när samma arv ”släpps loss” i den digitala rymden. Där råder ju väldigt annorlunda förhållanden än inom de väggar där alla konkreta samlingar befinner sig. Det skulle bli alldeles för långt om jag tog upp hela den samlade problematiken i ett inlägg, alltså kommer fler att följa. Idag inskränker jag mig till att beröra den viktiga frågan om relationen mellan det offentliga och det kommersiella.
Rubriken på Lindgrens första artikel i GP var "Kulturarv – så länge Yahoo vill?" Man kan tänka och tycka vad man vill om de omfattande och mäktiga digitala tjänster som tillhandahålles och (naturligtvis) utnyttjas av kommersiella aktörer på nätet; ingen nämnd, ingen glömd. Jag har själv, i Ordfront Magasin tidigare i år, kritiserat den kvasioffentliga roll man lätt ger dessa aktörer, utan att samtidigt värna om det genuint offentliga, allmänna, rummet, vare sig det är fysiskt eller virtuellt. Dock utgör dessa tjänster idag ändå en sorts ofrånkomliga parter i nätets informationsekologi och det är svårt att i praktiken tänka sig hur man skulle kunna kringgå deras inflytande och användbarhet, särskilt om man vill göra något tillgängligt. Detta är en viktig poäng som Pelle Snickars gör när han polemiserar mot Lindgren:
Den svenska ABM-sektorn är tveklöst mossig och kan knappt stava till OSX Lion. Den digitala utvecklingen går förtvivlat långsamt. Eftersatt omvärldsanalys, b-lag med it-utvecklare (stat och kommun kan inte matcha näringslivets löner), bisarra juridiska inlåsningar och analogt utredande istället för digital praktik, har bäddat för att marknaden i dag sköter digital access till kulturarvet långt bättre än sektorn själv. Fanns det teknologiskt know-how, pengar och politiskt intresse skulle minnessektorn givetvis själv ta hand om all digitalisering – men så är långt ifrån fallet.
Det här är både en öm punkt och en utmaning för arkiv, bibliotek och muséer, de som "sitter på" kulturarvets konkreta innehåll. Varför punkten är öm torde vara uppenbart; mera intressant är vad detta sakernas verkliga tillstånd innebär för vad man kan kalla "kontrollen över tillgängliggörandet". Sedan mitt förra inlägg i ämnet har jag talat med flera musei- och arkivanställda och alla har varit överens om att man å ena sidan måste göra så mycket som möjligt digitalt tillgängligt, men att man å andra sidan inte bara kan pytsa ut denna digitala information hur som helst. Man vill på något sätt bibehålla en kunnig kontroll över hur den görs tillgänglig. Om man följer Snickars linje kan detta innebära att man kommer att behöva regelrätta, väl genomtänkta och koordinerade samarbeten med relevanta kommersiella aktörer. Det vore olyckligt och orealistiskt att se den här frågan i termer av svart och vitt.
Hela företaget, ett av de viktigaste i hela kulturhistorien, kan genomföras på ett långsiktigt adekvat sätt bara om kulturarvsinstitutionerna, gemensamt i övergripande frågor, har extremt tydligt formulerade mål när det gäller sina roller och sitt ansvar. (Det här är väl också ett av syftena med Samordningssekretariatet för digitalisering, om jag förstått saken rätt.) Förutsatt att sådana välgenomtänkta mål finns tror jag inte att man behöver oroa sig för en samverkan med de viktigaste kommersiella aktörerna. Det innebär också att hela det här arbetet i förlängningen starkt tangerar de identitetsproblem som våra bildningsinstitutioner nu tampas med, i den digitaliserade "när och var som helst"-världen.
Lindgren reagerar lite surt på Snickars text, men han har rätt när han säger att den "stora frågan [handlar] om var gränsen mellan offentligt och kommersiellt ska gå i framtiden". Min poäng är att den gränsen aldrig kommer att kunna bli skarp i ett någorlunda liberalt samhälle, särskilt inte i den digitala världen, men detta betyder inte att de båda typerna av samhällsaktörer får flyta ihop. (Det är en anledning till att jag motsätter mig att lägga ut t ex bibliotek på entreprenad.) De har i sig olika mål och syften, vilket betyder att konstruktiva samarbeten behöver erkänna denna skillnad. Samarbeten och samverkan, direkt och indirekt, förutsätter faktiskt att skillnaden finns, som jag skrev ovan. Rolf Källman tycks mig, i sin replik till Lindgren, tänka i ungefär samma banor:
Att använda kommersiella gratistjänster för att lagra vårt kollektiva minne finns det inga planer på inom kulturarvsområdet. Men att kommunicera informationen på flitigt besökta webbplatser är en alldeles utmärkt idé som praktiseras av många. [...]
För att sekretariatet ska lyckas nå målen krävs en väl förankrad och samordnad verksamhet inom kulturarvsområdet. Men det räcker inte med det. Ett framgångsrikt kulturarvsarbete måste integreras i andra breda samhällsfrågor. Därför kommer samordningssekretariatet att söka ett gränsöverskridande samarbete med övriga samhällssektorer, offentliga såväl som privata.
[fortsättning följer]
/Per
Samordningssekretariatet för digitalisering
Recent Comments