Jag har länge känt behovet av ett infontologiskt aktualitetsmagasin, och här kommer första numret.
Identiteter
Det håller på att segla upp ett krig runt vem som ska äga personers identitet online. Google försöker agera identitetsmäklare. Facebook är i en lyckligare situation där de flesta redan använder sin verkliga identitet. Och Twitter bryr sig inte.
Observera att de flesta som anses förespråka "anonymitet" på nätet i själva verket vill ha "pseudonymitet", dvs rätten att använda ett namn som inte nödvändigtvis är ens eget. (Lite diskussion om detta här.)
Observera också det absurda i att det anonyma "Anonymous" nu betecknar en mer eller mindre löst sammansatt gruppering av hackare, som bland annat deklarerat att de ska göra Facebook otillgängligt 5 november. Aktuella länkar om hacker-kultur.
Spelifiering
Jag är lite ställd när det gäller "spelifiering" (gamification) som nu går som en stormvind över en mängd områden, som undervisning och hälsovård.
Jag förstår det som att man tar element från spel och lägger på andra aktiviteter, främst för att förändra motivationsstrukturen. Och visst kan det vara lockande att kunna exempelvis röra på sig och få poäng av det, men frågan är vad det gör med ens drivkrafter i längden.
Jämför man med att gymma till musik eller i grupp verkar övergången inte så allvarlig, men lyssnar man på Jesse Schell blir man ju lite orolig.
Spelifiering finns numera på Gartners hajp-graf, ganska nära toppen av uppblåsta förväntningar.
Här finns fler länkar relaterade till spel.
Algoritmer blir synliga
Medvetenheten om hur algoritmerna påverkar våra liv ökar.
Vi pratade en hel del i Digitalis filosofi om datamodeller, som är ett namn på i princip samma område, och hur viktigt det är att ha en sund datamodell som ligger under verksamheter, och hur små förändringar i en datamodeller eller algoritm som kan orsaka stora förändringar i informationssystemets beteende.
Eli Pariser tar i sin bok The filter bubble upp hur sökmotorernas algoritmer i sin jakt på det som är relevant, placerar oss i en "bubbla" som till slut bara återspeglar oss själva, och inte det mångskiftande Internet som många har känt att de blivit lovade. Se hans TED-föredrag. Svenska dagbladet uppmärksammade boken här.
Kevin Slavin pratade på LIFT om algoritmerna som styr våra liv. Också det mycket sevärt. Och fler länkar om datamodeller här.
Inom några områden har algoritmerna nästan helt släppts fria, som för aktiehandel, men redan 2007 skrev vi om stora förändringar i rollen för börsmäklare. Nyligen uppmärksammade vi också att man föreslår reglering av algoritmhandel på EUs börser.
Det var allt för den här gången. Hör gärna av er och föreslå teman!
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.