En av de saker Per och jag ofta diskuterar är vad som går att prata om vid ett givet ögonblick i ett visst samhälle.
Det är sånt som att man inte kan gå in på ett hotell i Sverige och fråga om det finns varmvatten dygnet runt. Men i många andra länder, och andra tidpunkter i Sverige, är det en relevant fråga.
Att fästa vikt vid diskuterbarhetshorisonten hör teoretiskt till områden som just relevansteori (Sperber & Wilson) eller kognitiv lingvistik. Jag förstod aldrig relevansteorin. Jag saknade en form av mekanism som förklarade varför något var relevant. Allt kändes som att teorin byggde på att språkkänslan gav vad som var relevant, och sen var det inte mer med det.
För mig är relevansteorin mest intressant för att se på fenomen över tiden, och det blir bättre att tänka sig en diskuterbarhetshorisont som flyttar sig, eller en vattenyta som höjs och sänks.
I den populärvetenskapliga inledningen till min avhandling finns det också lite diskussion om det här, och i boken Before speech (1979) finns det en nyckelformulering som är fin: "What is content at one time becomes context later."
En av språkets mest grundläggande funktioner är att varje yttrande postulerar sig själv som relevant. Säger jag "Du har en näsa i ansiktet" så konstrueras det ju mot en förväntning av att du inte har en näsa i ansiktet. Men när det sen är sagt blir det en del av kontexten, och näsans existens faller bortom diskuterbarhetshorisonten.
Däremot kan jag säga andra saker om din näsa, nu när jag har konstaterat att den finns och är på plats: "Din näsa fick en fin form", till exempel.
Nu till några mer aktuella infontologiska exempel:
Om jag bygger ett nytt hus och diskuterar olika lösningar så måste jag introducera nymodigheter på olika sätt beroende på var de befinner sig i förhållande till diskuterbarhetshorisonten. Ta som exempel fast telefon, datorer, robotdammsugare.
Datorerna och kopplingen till Internet kan jag idag ta för givet som förväntade i ett nybyggt hus. Jag behöver inte säga "Jo, jag tänkte ha några datorer och koppla dem till Internet", utan kan säga "Jag tänkte köra trådlös uppkoppling för alla datorerna".
Robotdammsugaren däremot kanske kräver speciella lösningar, med trösklar, etc, och jag kan inte bara förutsätta att den finns med i beräkningen. Idag är det mer naturligt att börja med "Jo, jag tänkte ha en robotdammsugare också" än att säga "Sen blir det ju inte trösklar på undervåningen för robotdammsugarens skull".
Hela det här samspelet bygger på en konstruktion av vad jag tror att min samtalspartner vet, och det räcker med ganska lite missar i det här etablerandet av gemensam kunskap för att kommunikationen nästan ska gå i stå. Ny kunskap och nya överenskommelser bygger på otroliga mängder tidigare kunskap och gemensamt etablerade konventioner.
Den fasta telefonen, till slut, är kanske den mest intressanta. Från att ha varit något som man för hundra år sen behövde tala om när man byggde nytt har den varit en självklarhet fram tills ganska nyligen. Idag finns det många hus som byggs utan att man drar in kopparledningar, och den har definitivt återtagit en plats i diskussionen när man bygger ett nytt hus.
Syftet med det här inlägget var att visa lite av de mekanismer som kopplar historia, nutid och framtid med hur man kan diskutera och ifrågasätta, och hur man kan få syn på saker som är på väg in i en diskussion, och saker som är på väg ut. Bloggen Paleofuture ger många roliga exempel på det som under gångna tider upplevdes som framtiden. Där ser man diskussioner om det som givet dåtidens kunskap går att introducera som om det kommer att tillhöra framtiden.
/Simon
Recent Comments