Jag tror att alla lärare på så kallade 1-1-skolor (en dator per elev och lärare) förr eller senare upptäcker, att det här med Internet är något mycket mera än ett "pedagogiskt verktyg". Det innebär en allmän mentalitetsrevolution, vars innebörd och konsekvenser ännu är skrivna i stjärnorna. Den snabba teknikutvecklingen ställer en rad saker på sin spets som inte har varit så nära medvetandets yta på länge i samhället. Vad är en människa? Vad krävs egentligen för att kommande generationer ska kunna rustas att förmå fatta förnuftiga, inte enbart "ekonomiskt rationella" beslut?
I vardagen upptäcks egendomligheter med Internet, framför allt, ofta först i form av enkla moraliska dilemman. Sålunda rapporterade nyligen helagotland.se om en sjuåring som "porrsurfande" i skolan. "Lägg in spärrar eller filter som gör så att barnen inte kan komma in på sidor med porr, våld och rasism på skolans datorer. Det kravet kommer nu även från gotländska föräldrar." Barn- och utbildningsförvaltningen ställer sig dock kallsinnig, inte minst av kostnadsskäl. Sådana spärrar skulle för övrigt kanske stoppa lågstadieelever, men knappast företagsamma tonåringar. Bokstavligt "spärrtänkande" är i allmänhet fruktlöst och i grund och botten kontraproduktivt i relation till Internet. Då är det bättre att inte släppa in det i skolan till att börja med.
Med risk för att få ovett är min uppfattning, att den här sortens incidenter är oväsentliga i sammanhanget. De verkligt väsentliga utmaningarna med Internet i skolan är de kunskapsrelaterade, värdemässiga (van)föreställningar som lätt följer med på köpet, till exempel att IT bara är ett "verktyg" eller "hjälpmedel", något som bara medierar våra medvetna avsikter, utan omedvetna konsekvenser.
Med en ökad användning av IT i skolan blir den hävdvunna lärandesituationen i klassrummet allt svårare att skilja ut från andra lärandesituationer, i andra sammanhang. Fler och fler aktiviteter medieras mer eller mindre av digitala teknologier som inte är rumsbundna. Därmed vidgas det pedagogiska problemet till att omfatta vår gemensamma mänskliga situation i det digitaliserade samhället.
Om utgångspunkten är att vi vill bibringa våra barn och ungdomar något mer än bara förmågan att fylla en funktion i arbetslivet –- nämligen förmåga till resonemang och kritisk diskussion, förmåga att lyssna och värdera –- ja då måste vi bli intensivt medvetna om digitaliseringens allmänna effekter, inte bara om dess användbarhet.
Första steget i denna riktning skulle lämpligen vara att ge lärare o a pedagoger (föräldrar) en djupare insikt i digitaliseringens samhälleliga och sociala innebörd. På vilka sätt förändras människans villkor? Vi vill ju gärna att våra barn och ungdomar ska lära sig att behärska och utnyttja IT på ett förnuftigt och medvetet sätt; det skulle vi för övrigt behöva lite till mans. Vi vill inte att barn och ungdomar ska uppslukas av den virtuella världen så mycket, att de kanske berövas möjligheten att utveckla ett vidare och djupare mänskligt omdöme, baserat även i det kroppsliga livet.
Detta förutsätter lärare (och föräldrar) som inte bara är inriktade på IT som hjäpmedel, utan som också förmår se saken i ett vidare sammanhang. Det finns saker, både i skolan och i samhället i övrigt, som kanske inte bör ersättas av "IT-lösningar", eller som bara bör kompletteras med vissa typer av IT-användning men inte andra.
Vad ska "bestämma"? Den accelererande generella, kommersiellt, militärt och administrativt ledda digitaliseringstrenden? Eller ett medvetet odlat mänskligt omdöme, en "värdegrund"? Kanske skolan, med tanke på dess betydelse för framtiden, faktiskt ska vara ett i viss mening fredat område för alltför snabba och radikala förändringar utan tillräcklig, medvetet genomarbetad grund. Skolan måste verka för hela människan, inte bara för samhällsekonomin eller något annat delområde. Då krävs tid och eftertanke, även när saker och ting skenar. Eller framför allt då.
/Per
Recent Comments