Jag vet inte vad det är som gör mig avogt inställd till att investera i aktier. Kanske är det tron på en evig uppgång som känns orealistisk. Eller vetskapen om att penningvärde är relativt, inte absolut. Så att om allting går upp blir det ju bara inflation -- en uppblåsning.
Jag tror att det är i Wisdom of crowds som James Surowiecki skriver om att det till och med har varit förbjudet att spekulera i fallande kurser, för att det varit omoraliskt att "vilja" att det går utför med utvecklingen. Men, som Surowiecki skriver, vitsen med en marknad är inte att priserna ska vara så höga som möjligt, utan att allt ska värderas så korrekt som möjligt.
För ett par månader sen började jag undersöka olika möjligheter att investera i fallande kurser, för att jag var övertygad om att Nokia skulle gå ner kraftigt i kurs.
Ett par tre möjlighet har jag hittat hittills, men det verkar finnas fler:
* Säljoptioner: Köp rättigheten att sälja till ett förutbestämt pris. Säg att aktiekursen för Nokia 8 februari låg på 72 kronor. Då kunde jag leta upp sälj-optionen för Nokia för mars, som löper ut tredje fredagen i mars. Den får namn efter ett kod-system, där bokstäverna A-L betecknar köpoption och M-X säljoption. Så jag kanske köper rätten att sälja för 70 kronor. Då blir min option den här: NOKI1O70 (NOKI + 1 för 2011 + O för säljoption mars + 70 som är lösenpriset).
Tittar man tillbaka en månad var priset för den optionen ca 2 kronor. Idag är det 15. Priset är per aktie, men man köper i "kontrakt" som omfattar rättigheten att sälja 100 aktier. Matar jag in att jag vill köpa "1" multipliceras allt med 100 och priset blir idag 1 500 kronor.
När slutdagen kommer kan optionen vara "i pengarna", om alltså Nokias aktiekurs är lägre än 70 kronor som är lösenpriset för optionen. Har jag då Nokia-aktier får jag rätt att sälja 100 av dem för 70 kronor, men det är oftare enklare att sälja optionen i förtid och slippa handla med själva aktien. Optionerna ställs ut av börsen som har en skyldighet att handla med dem, om jag har förstått det rätt.
Och som ägare av en option så har man rättigheten, men inte skyldigheten att sälja de underliggande aktierna. Så om aktien går upp blir optionen helt enkelt värdelös.
Ska man handla med optioner behövs en del pappersarbete. En av anledningarna till detta är att systemen verkar funka så att om man har rätt att köpa optioner så har man också rätt att ställa ut optioner, alltså att erbjuda andra att köpa rättigheten att sälja till ett visst pris. Och riskerna med optioner är större än med aktier.
Exempelvis kan man teoretiskt sett förlora mycket mer än man har satsat, men bara om man själv ställer ut en säljoption. Köper man en säljoption kan den på sin höjd bli värdelös (om aktiekursen är högre än lösenpriset när optionen löper ut). Men om man själv ställer ut en säljoption kan man teoretiskt förlora oändligt mycket, eftersom det inte finns en övre gräns för hur mycket aktiekursen på den underliggande aktien kan stiga!
För mer korrekt information, se Avanzas optionsskola...
* Den andra möjligheten är blankning, som jag har förstått är det som motsvarar "short-selling". Det är ett lite mer komplicerat förfarande som går ut på att man lånar själva aktien, och säljer den, och spekulerar i att kursen faller så att man kan köpa tillbaka aktien billigare den dan man måste betala tillbaka aktie-lånet. Blankning blir ju då mer riskabelt än sälj-optioner eftersom aktiekursen kan gå upp mycket och man måste ändå betala tillbaka lånet i aktier. Det motsvarar väl mer att ställa ut säljoptioner.
* Den tredje är att köpa derivat av olika slag. En sort kallas Bull- och Bear-certifikat, efter hur man ibland pratar om marknadstrender. Bull betecknar stigande marknad, och Bear betecknar fallande.
Handelsbanken är en av de aktörer som ställer ut Bull- och Bear-certifikat, och de kopplas till en mängd underliggande tillgångar, som kan vara råvaror (inkl livsmedel), aktier, valutor, eller index. Dessutom tillkommer en daglig hävstång, så om exempelvis priset på kakao går ner 2 % idag, så kommer BEAR KAKAO att öka i värde 4 %, eftersom hävstången är 2 gånger, och BEAR innebär att man spekulerar i fallande priser.
Till skillnad från en option finns det ingen slutdag, och heller inget fast lösenpris, så jag har lite svårt att förstå vad priset för certifikatet baseras på. Man spekulerar ju i en relativ förändring, och möjligheten att sälja till ett högre pris än vad man köpte för, men det är svårt att veta vad ett pris på exempelvis 45 € betyder. Å andra sidan kanske det inte spelar nån roll, eftersom det bara sätts i relation till ett framtida möjligt försäljningspris.
Men nånstans under det här certifikatet finns det en verklig produkt! Letar man i dokumentationen för BEAR APELSIN finns det först ett ytterligare certifikat kallat Orange juice future, och under det ett "terminskontrakt per 15 000 pund frusen koncentrerad apelsinjuice"! Och i just fallet med apelsin-björnen är priserna dessutom noterade i dollar, så kursförändringar dollarn kommer att påverka certifikatet. Det gäller att veta om man spekulerar i dollarn eller i juicen!
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.