Har just avslutat serieromanen Logicomix som handlar om logikens grundvalar så som de formades av ett antal logiker, filosofer och matematiker runt Bertrand Russell -- Frege, Wittgenstein, Whitehead, Gödel, etc.
Tänk att ingen tidigare har berättat för mig om den här boken. Den är ju jättespännande, och ger både en bra översikt över logikens (och det rationella maskineriets) förhållande till andra sätt att närma sig verkligheten, och intressanta kopplingar mellan upphovsmännen och deras teorier. Galenskap och logik är ett genomgående tema.
Hos många av de inblandade vetenskapsmännen finns en tydlig övertro på språkets funktion, och att det i språket finns en "nyckel" till sanningen. Det känns så avlägset, givet den tradition inom kognitionsforskningen som jag kommer från.
Ett viktigt tema som tas upp i boken är logikens betydelse för den moderna datorn. Och om man tänker sig andra grundvalar för logiken, finns det någon möjlighet att vi baserat på dem skulle ha skapat en annan dator, eller är datorns funktion på något sätt predeterminerad, genom en logik som existerar oberoende av mänsklig innovation??
Tackar också för tipset. Verkar mer lättläst än den bok av Papadimitriou (Computational Complexity) jag redan har i bokhyllan.
Posted by: Ctail.blogspot.com | 16 februari 2011 at 15:33