Kobra intervjuar Nicklas Lundblad apropå inegritet och den information Google har. Han säger att ”den blir ju inte läst, det är ju bara en maskin som gör en matchning”. Det är ett märkligt och sakligt sett ohållbart argument, som utgår från att det bara är om en människa tar del av allt du gör med Googles hjälp, som vi har ett integritetsproblem. Det bortser från möjligheten att människor när som helst kan ta del av den maskinellt insamlade och behandlade informationen. Dessutom är det felaktigt att betrakta så intelligenta maskiner som det handlar om här som "neutrala", bara för att de är automatiska. Den här sortens gränsdragningar mellan människa och maskin är faktiskt intellektuellt lurendejeri, vare sig man tror på det själv eller inte.
Lundblad framhäver också att ”det är lätt att lämna Google”, men nog tusan behåller de alla data även om du avslutar ditt konto, eller slutar använda sökfunktionen. ”Det finns inget gratis... det mesta på nätet är annonsdrivet och det ska man inte sticka under stol med” medger han dock. Har du tänkt på vad det är du skänker Google, som de sen tjänar pengar på? Kobras guide på Googleplex i Kalifornien betonar också allt som är ”gratis” för de anställda: maten, gymmen, tvättmaskinerna, etc.... Man ”kan tvätta på jobbet och slippa tänka på det”.
Den tekniskt beundransvärda musikvideon, med ”din egen gata” som scen, kan bara ses i Google Chrome och är framställd med hjälp av Google-tjänster, som Maps och Street View. Själv slås jag mest av att människan i filmen i mina ögon ser ut att befinna sig i panisk flykt, bl a förföljd av framexploderande träd som tränger sig upp – och in i ens egen (gatu)värld.
Barnkammarmiljön i Googleplex gör mig illa till mods. Jag får ett intryck av lekstuga för överintelligenta barn, allihop självmedvetet uppfyllda av att skapa ”framtiden”. Jag blir illa till mods därför att överintelligenta barn sällan känner sig hemma i sociala sammanhang med mindre intelligenta, mera konventionella personer, och därför inte heller har någon riktig känsla för andra värden än de som kräver hög intelligens. De är i alla fall starkt benägna att smickras av allt som stimulerar och nyttjar deras överlägsna förmågor.
Hela den omhändertagande ”gratis” arbetsmiljön understryker hur bortskämd man är och har ”rätt” att känna sig, när man väl har fått önskejobbet. Hög intelligens, hög status, stor ytlig frihet; allt detta främjar individuell kreativitet, men lika väl som Googles hundratals miljoner användare i själva verket arbetar gratis för Google, lika väl säljer ju dess avlönade arbetare sin kreativitet till företaget; de är, för att uttrycka det rått, andligen prostituerade. Inte för att detta skiljer dem från andra intelligenta arbetsmyror, men det blir speciellt när deras arbetsplats framställs som så godsint. De tycks ha ett behov av att övertyga sig om att de prostituerar sig för något gott, och jag ser en stark psykologisk motivation att framställa det man gör som någon sorts välgörenhet, fastän Google til syvende og sidst inte skiljer sig från vilket annat vinstdrivande företag som helst, annat än vad gäller magnituden på sitt inflytande och sin tekniska förmåga.
”Att vi vet allt och känner till allt, det är ju en vanlig missuppfattning” säger Googles Sverige-vd. ”Vi vill ge så bra sökresultat som möjligt och då struntar vi ju i om det är Kalle Anka eller Maria Johansson som söker”. Detta är om möjligt ännu mera missvisande än Lundblads kommentar om att det bara är maskiner som ”vet” något. Hela poängen med Googles gigantiska databaser är ju att de används till att skräddarsy annonsering t ex, så individuellt anpassat det bara går. Det är också fullt möjligt att identifiera personer enbart p g a deras sökningar i en sökmotor.
”Det är användarna som bestämmer hur stora vi är och hur mäktiga vi är” säger hon också. Det är riktigt. Om Google i förlängningen medför en samhällsförändring i någon icke önskvärd riktning, då är vi alla medskyldiga. Desto större anledning, alltså, att ha koll på vad företaget gör och kan göra, samt också på vad vi själva möjliggör, genom att oreflekterat bjuda på oss. (Samma påpekande gäller förstås även Facebook, t ex).
/Per
Jag tyckte det var en jättekonstig film. Dels är det som en enda stor reklamfilm för Google och dels är de onyanserat kritiska, utan att för den skull fördjupa argumentationen och egentligen diskutera för- och nackdelar med viktiga företeelser (som maskin-intelligens).
Sen var det konstigt med allt fokus på nerladdning av Chrome -- filmen går utmärkt att se/köra i Safari, exempelvis.
Här är en länk till avsnittet på SVT Play: http://svtplay.se/v/2179699/kobra/del_1_av_11
Posted by: Simon | 08 oktober 2010 at 11:06
En sak bara. Ni är medvetna om att Hotmail, eller vilken annan webbmail ni nu använder (Loopia, vad som helst), "läser" er e-post på *exakt* samma sätt som Google gör? Det är för att kunna sortera ut det som är skräppost till spam-mappen.
Posted by: Ann O. Nym | 18 oktober 2010 at 20:28