Ja, det var en mycket trevlig och givande debatt idag, en panel som avslutning på medie-spåret på Internetdagarnas andra dag. Temat var "Framtiden -- gräv inte där du står"
Den som vill tittar på inspelningen här. Det lär komma en i bättre kvalitet och då uppdaterar jag det här inlägget. Min huvudsakliga insats börjar ca 36:50 in i videon, och om jag räknar rätt utnyttjade jag 15 av mina tilldelade 7 minuter...
Jag skyller på att jag behövde presentera mitt perspektiv lite mer än de andra deltagarna, som kom från medieaktörer mer välkända än Infontology.
De andra var Hanna Stjärne från Sveriges radio, Hanna Larsson från SVT, Pontus Schultz från Bonniers, Mårten Castenfors från Liljevalchs konsthall, och moderator var Internet worlds chefredaktör Magnus Höij.
Min huvudtes försökte vara lite provocerande och utgick från den målgruppsanpassning som inte bara behöver göras till människor som mediakonsumenter, utan även att vi omger oss med en massa tjänster och produkter som nästan fungerar som självständiga mediakonsumenter. Det blev en mix av följande inlägg:
Google läser in böcker för att nyttjas av en "artificiell intelligens"!?
När Google börjar lyssna på musik
"Det kalla hjärtat hos web 2.0"
I min presentation av mig själv fick jag också in Microsoft-rapporten Being human, som Per skriver om här och det fina citatet "Design predicts the future when it anticipates experience."
Och hade jag haft mer tid hade jag nog börjat på något om de automatiska "journalister" som redan härjar inom vissa områden, som Per beskriver här.
Slutsatserna jag drog av den här trenden blev:
- Det lokala (och hyperlokala) överlever, men kanske inte som papperstidning. Kanske blir det idrottsföreningen som blir den aktör som samlar den lokala informationen, om mycket som engagerar den lokala gemenskapen: loppis, annonser, nyheter
- Det lokala behövs både för nyhetsgenerering och datagenerering.
- Fokus på behov, värden och innehåll, snarare än trender. (Exempel på bra journalistik är Filter och New Yorker)
- Börsmäklare behöver läsa mattedidaktik, det behöver journalister också.
- Visualiseringar och simuleringar -- Brottsplatskartan, Sydsvenskans karta över skottlossningar, crimespotting.org
I debatten efteråt försökte jag också få fram nån sorts ståndpunkt om att vi behöver vara konservativa vad gäller de mänskliga värden som bör ligga till grund för bra medier och journalistik, men att vi inte behöver vara konservativa vad gäller teknikanvändning.
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.