Stefan Hyttfors har just avslutat ett rappt framträdande på Webbdagarna i Göteborg (kan följas live på nätet). Låt mig här citera några av hans påståenden och kommentera dem:
"Internet talar till den inre tillfredsställelsen" -- det är en sorts ledord. Diverse statistik avhandlas och sedan ett foto av två personer vid ett kafébord som är helt uppslukade av varsin mobil. Och så ser det ut i det offentliga rummet idag, många gånger. Folk håller på med sina mobiler hela tiden och varseblir inte den fysiska omgivningen -- dvs de ser inte annonser i den fysiska omgivningen, så det gäller att nå dem i mobilen i stället.
Apropå den kolossala produktionen av innehåll på nätet säger Hyttfors att "det mesta är ointressant och obegripligt för alla" men "det spelar ingen roll" eftersom "det är intressant för producenten". De enda som ojar sig över detta är "de som vill attrahera massan". Men nu "klarar man sig helt själv hela tiden". Hyttfors betonar de personliga nätverken som håller på att bli allt mer centrala i människors internetanvändning och frågar retoriskt: "Vad händer om dina kunder börjar fråga sitt nätverk i stället för Google?" -- och du alltså inte når dem med Google-baserade annonser. (Underförstått: då gäller det ju att nå dem via deras personliga nätverk i stället. Att han säger att "inga företag är involverade" måste betraktas som en retorisk, i värsta fall självbedragen dimridå.)
I nästa stadium av Internets utveckling kommer tekniken att vara "så smart" att "appar blir filter", dvs vi låter appar, främst i mobiler, ta hand om det mesta av infokollen åt oss, eftersom "vi vill filtrera ner det i strömmar som känns relevanta för oss".
IT betyder inte längre "Information Technology" utan "Interaction Technology". "We are the Internet. You. Me." "Det handlar inte längre om datorer som vi har kopplat ihop utan om människor som kopplas ihop" säger Hyttfors. Jaha, men hur kopplas de ihop då? Genom telepati, plötsligt? Nej, snarare genom att själva maskineriet blir subjektivt osynligt (ett påpekande som inte riktigt platsar i den Hyttforska retoriken). Han säger själv "algoritmer kan förutse våra önskningar". Hurra! Vidare kommer vi att slippa reklamavbrott i teve (eftersom reklamen bäddas in i programmen, vilket Hyttfors glider förbi med ett käckt exempel som avslöjar just det, men utan att dröja vid implikationerna). Och vi kommer att kunna kommunicera med kylen, som hjälper oss att koordinera våra middagsplaner. Hurra igen!
Vad som inte sägs och vad som nogsamt förtigs och inte analyseras (naturligtvis inte; det är ett affärsinriktat evenemang det här) är att för användaren osynliga maskiner och intelligenta algoritmer innebär ett mycket kraftigare "insyltande" i den digitala världen än någonsin tidigare. Och det är ett ojämlikt deltagande. Vi kommer inte att veta eller fatta vad som pågår bakom de förföriska kulisserna. Men de som har koll där kommer att veta mer och mer om oss, i allt tydligare och mera närgången detalj.
Om du är människa och inte bara en glad och naiv konsument och ytlig kompiskommunikatör: låt dig inte manipuleras av den här sortens retorik! Ett citat från Mark Andrejevics iSpy: Surveillance and Power in the Interactive Era kan vara på sin plats:
... imagine an electronic village in which an omniscient and invisible shop owner keeps track of every detail of villagers´ lives, storing them in a database to which they have no access, and using it not just to meet their needs, but also to prey on their anxieties and insecurities and to manipulate their hopes and dreams. This data-mining techno-cobbler knows what they are doing, but they, in turn, have little if any knowledge of the extent of the information he is collecting, and what he is doing with it. Then imagine that they are told that [mostly unwittingly] providing personal information for the shoemaker's proprietary database -- contributing to his increasingly invasive marketing schemes -- is, paradoxically, a way of empowering themselves, and you get a more accurate picture of the grand moral inversion that characterizes the marketing of interactivity. [s 27-28]
/Per
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.