Åtminstone lite.
Jag förlåter dem pga pressen i TV-situationen, men de har ändå ställt upp i nån sorts kunskapstävling och det sänds i TV. Och de svarade ju rätt på frågan, även om det satt långt inne. Och kulmen, runt 4.15 i klippet, är en fantastisk uppvisning i hur man rationaliserar kunskap man inte har.
Själv missade jag flera av de inledande allmänbildningsfrågorna i Fredrik Häréns föredrag från Kunskapens dag 2007. Kinas ledare, Indiens ledare... Och så känner jag rätt djup sympati för Robinson-Emma i SM i Nazireferens och brukar försvara henne med att det hon utsätts för är en sorts lång och utdragen Moses-illusion.
De här begreppen som jag fick plugga in blir lite som etiketter, eller varningsmärken, vad är de värda egentligen? Jag känner i alla fall igen dem så pass att ingen kan smyga in Dachau i en mening utan att jag reagerar. Kanske är det inte meningsfullt att kunna etiketten om man sen inte vet så mycket om själva företeelsen, men det blir som nån sorts viktighetssignal -- givet hundra tyskklingande ortnamn kan jag plocka ut några som jag tror är viktiga och söka vidare på. Behövs verkligen inte den kunskapen idag? Kanske för att ge oss gemensamma referensramar för en svensk kultur?
/Simon
"Om Emil hade pratat skånska så hade Malmö legat i Småland." :)
Filmen får mig att tänka på andra klipp som spelar på våra fördomar om dumma amerikaner (vad hände förresten med Norgehistorierna?) eller skönhetsprinsessor.
Posted by: Erik Starck | 06 september 2010 at 10:26