Ett resonemang som utmynnar i "en ekonomisk statushöjning märks inte eftersom den ökar vårt handlingsutrymme. En status-sänkning däremot alstrar hela tiden en frustration eftersom vi inte kan göra alla de omedvetna saker som vi är vana vid".
1. "Attended processing" och "automated processing" är ett begreppspar som rör hur vi tänker i olika situationer. Automatiserad bearbetning sker snabbt i multipla kanaler när informationen som behöver bearbetas är förutsägbar. Övervakad bearbetning sker när oväntade saker händer och vi behöver fokusera på det.
När vi går, kör bil eller spelar piano utantill gör vi det automatiserat, men det gäller även när vi åker och handlar, går ner och äter frukost på morgonen eller sätter på TVn. Vi fokuserar så lite på sammanhanget att om nån flyttade iväg TVn skulle vi kanske inte märka det förrän vi skulle trycka på knappen och den inte längre var där.
Min kollega Rune gav ett bra exempel: det går bra att köra bil och lyssna på bilradion så länge vi är ute på landsvägen, men om vi kör in i en okänd stad stänger vi gärna av radion. Den nya staden har så mycket oväntad information att vi behöver fokusera på den, och när vi fokuserar på information har vi svårt att göra det i flera "kanaler".
2. Mycket av den kultur som omfattas av det automatiserade tänkandet går inte att tala om -- det hamnar helt enkelt i den del av vår kultur som är så självklar att vi inte kan prata om den. När något går fel i det automatiserade tänkandet och vi uppmärksammar det medvetet, då blir det också en kandidat för att tala om.
3. Vår mentala bild av världen låter oss gå omkring i världen på ett omedvetet och automatiserat sätt. (Ett längre resonemang i en pdf från min avhandling.)
Ibland "slår vi i" verkligheten, men ibland utforskar vi inte alla möjligheter för att våra mentala modeller gör att vi inte vågar. Det gäller ju inte bara den fysiska världen utan hela vårt moln av möjligheter. Jag kanske skulle kunna bli en framgångsrik konståkare, men min mentala modell av mig själv talar emot det, så jag utforskar inte den möjligheten.
(Per säger ibland: "Verkligheten är det som gör att det inte blir som vi vill.")
4. Handlingsutrymme är så som vi kan röra oss fysiskt och i möjlighetsrum. Det liknar begreppet "affordances" från J. J. Gibson. En definiiton hos Neisser (1987):
Affordances, as J. J. Gibson (1979) defined them, are relations of possibility between animals and their environments. A particular environment has a given affordance if and only if it makes a given kind of action possible, whether that action is actually executed or not. The claim that a given affordance exists is an objective claim, always either true or false: I may or may not be able to walk on that surface, for example.
(Neisser, U. 1987. "From direct perception to conceptual structure." In U. Neisser (ed.) Concepts and conceptual development: Ecological and intellectual factors in categorization. Cambridge: Cambridge U.P.)
5. Att "slå i verkligheten" så att vi går över från automatiserad bearbetning till att uppmärksamma omgivningen är en sorts bestraffning. (Det är en av anledningarna till att miljörörelsen jobbar i motvind.) När vi bygger upp vårt liv gör vi det så att vi skapar mer och mer handlingsutrymme -- handlingsbuffertar av olika slag. Att lära sig en färdighet betyder ju exempelvis att lära sig vad som kan bli fel i olika situationer, så att det som tidigare var oväntat införlivas i den mentala modellen efter att man har lärt sig färdigheten.
(Peter Gärdenfors brukar prata om förklaringar i termer av förväntningar: en förklaring är sådan att fenomenet som ska förklaras är mindre oväntat efter förklaringen än innan förklaringen.)
Mentala modeller som skapas genom lärande blir en form av handlingsutrymme. En ekonomisk buffert gör att oväntade händelser inte "svider" så mycket, och representerar därmed också ett ökat handlingsutrymme.
Ta-dam! Nu kommer det: en ekonomisk statushöjning märks inte eftersom den ökar vårt handlingsutrymme. En status-sänkning däremot alstrar hela tiden en frustration eftersom vi inte kan göra alla de omedvetna saker som vi är vana vid.
/Simon
P.S. Det känns som om något saknas i resonemanget -- det är mycket som handlar om det som "händer" oss, men lite för lite om vad vi aktivt gör, som "agenter" i världen. Förslag på fler teorier mottages tacksamt.
Recent Comments