[Uppdaterat inlägg, nu med innehåll!]
När Ton Zijlstra var fem år var han övertygad om att hans farföräldrar var mycket rika. De hade en köksträdgård, och en verkstad i källaren där de kunde laga alla möjliga saker. För lille Ton var det en enorm rikedom att kunna göra saker själv. Den som läser franska kan fördjupa sig i denna spännande artikel från InternetActu.
Den här lilla berättelsen tycker jag är en viktig del i den nya gör-det-själv-rörelse som växer fram nu med 3D-skrivare och laserskärare som viktiga verktyg, runt tidningar som MAKE och gemenskaper som Thingiverse.
Det är en enorm spännvidd som finns i kulturella uttryck -- en del skriver ut sin gaffel på 3D-skrivaren, som här från konferensen Moving images i Malmö, en del äter med antik gaffel med två spröt, en del hackar hela sin kultur, som Tim Ferriss, en del spelar fiol eller blockflöjt som man gjorde för 250 år sen, en del äter kebabtallrikpizza, och en del stenåldersmat. Och det bästa är att man kan hinna med alla ytterligheterna på en enda dag.
/Simon
Det var väldigt mycket "gör-det-själv" med det här inlägget. Ska vi skriva det själva också?
;-D
Posted by: Markus "LAKE" Berglund | 21 juli 2010 at 13:26
Åh nej!! Och min blogg-editor Ecto har inte ens sparat det! Ska försöka återskapa det ur minnet sen... Tack för påpekandet! Och självklart tar jag tacksamt mot förslag på vad det ska innehålla!!
Posted by: Simon | 21 juli 2010 at 14:18
Yay - innehåll FTW! :-)
Visst är det spännande, samtidigt är det like intressant i andra änden, att vi idag inte vet hur vi ska tillverka de saker vi använder varje dag.
http://blog.ted.com/2010/07/when_ideas_have.php
För parallellt med "gör det själv"-trender är det som Matt Ridley säger - det är i princip ingen som vet hur man tillverkar exempelvis en mobiltelefon. Om man är kunnig inom mobiltekniken och vet hur man ska sätta ihop bitarna känner man sannolikt inte till hur man ska utvinna järnmalmen eller oljan som är viktiga råvaror till det man ska tillverka.
Men det är kanske den insikten som skapat motreaktionen som du spanar om?
Posted by: Markus "LAKE" Berglund | 21 juli 2010 at 18:26
En strömning är ju det här med att digitala prylar i princip är som svarta lådor, och att det är skönt med motrörelser som bygger ett gör-det-självande även på datorer/sensorer etc.
En annan sak är den oerhörda komplexiteten. Jag tänker ibland på den här annonsen från Samsung där projektorn hävdar sin auktoritet jämfört med människan.
http://infontology.typepad.com/infontology/2010/01/när-projektorn-tar-till-orda.html
Och sen är det ju specialiseringen som du tar upp.
Posted by: Simon | 21 juli 2010 at 20:06
Den här sortens gör-det-självande, som i och för sig är sympatiskt, förutsätter ju hela den infrastruktur som finns i den nuvarande hitech-civilisationen. Betydelsen är mest existentiell på ett individuellt plan; man kan känna sig mera delaktig och kreativt tillfredsställd i vardagen som den ser ut nu. Skulle emellertid infrastrukturen fallera av någon anledning så står man där och vet ingenting.
Det är väl denna insikt som gynnar den här sortens initiativ:
http://www.primitive.org/
Posted by: Per | 22 juli 2010 at 10:42