« Automatiserat tänkande, ekonomisk status och handlingsutrymme | Main | Pandoras ask än en gång »

21 juli 2010

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Det var väldigt mycket "gör-det-själv" med det här inlägget. Ska vi skriva det själva också?

;-D

Åh nej!! Och min blogg-editor Ecto har inte ens sparat det! Ska försöka återskapa det ur minnet sen... Tack för påpekandet! Och självklart tar jag tacksamt mot förslag på vad det ska innehålla!!

Yay - innehåll FTW! :-)

Visst är det spännande, samtidigt är det like intressant i andra änden, att vi idag inte vet hur vi ska tillverka de saker vi använder varje dag.

http://blog.ted.com/2010/07/when_ideas_have.php

För parallellt med "gör det själv"-trender är det som Matt Ridley säger - det är i princip ingen som vet hur man tillverkar exempelvis en mobiltelefon. Om man är kunnig inom mobiltekniken och vet hur man ska sätta ihop bitarna känner man sannolikt inte till hur man ska utvinna järnmalmen eller oljan som är viktiga råvaror till det man ska tillverka.

Men det är kanske den insikten som skapat motreaktionen som du spanar om?

En strömning är ju det här med att digitala prylar i princip är som svarta lådor, och att det är skönt med motrörelser som bygger ett gör-det-självande även på datorer/sensorer etc.

En annan sak är den oerhörda komplexiteten. Jag tänker ibland på den här annonsen från Samsung där projektorn hävdar sin auktoritet jämfört med människan.

http://infontology.typepad.com/infontology/2010/01/när-projektorn-tar-till-orda.html

Och sen är det ju specialiseringen som du tar upp.

Den här sortens gör-det-självande, som i och för sig är sympatiskt, förutsätter ju hela den infrastruktur som finns i den nuvarande hitech-civilisationen. Betydelsen är mest existentiell på ett individuellt plan; man kan känna sig mera delaktig och kreativt tillfredsställd i vardagen som den ser ut nu. Skulle emellertid infrastrukturen fallera av någon anledning så står man där och vet ingenting.
Det är väl denna insikt som gynnar den här sortens initiativ:
http://www.primitive.org/

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003