Mitt förra inlägg var inte avsett att handla om att dölja sin IP-adress, men kommentarstråden kom att göra det. Det är intressant att fundera på om man blir "anonym" om man döljer sin IP-adress. Jag skulle vilja hävda att man idag inte alls blir anonym. Snarare att man lämnar mer information om sig själv om man döljer sin adress än om man inte gör det.
Såhär resonerar jag då:
Om man döljer sin adress via en proxy är det svårare för sajtägaren att ta reda på vilken individ som besöker webbplatsen.
Däremot lämnar besökaren informationen "Jag är en sån som döljer min IP-adress", vilket kanske är mer värdefullt att veta än att det är en "vanlig" besökare (som i princip hade gått att identifiera via IP-adressen, fast det kan ju inte vanliga sajtägare göra).
Jag tror att det i Sverige idag är mindre än 1 % av alla internetanvändare som döljer sin IP-adress genom proxy/tunnel/anonymiseringstjänst. Det är dock en mycket viktig grupp i marknadsföringshänseende för många former av tjänster och produkter. De (ni) är ofta tekniskt kunniga, kräsna och har ofta ett väl uppbyggt digitaliserat socialt nätverk för rekommendationer.
Det är ganska lustigt att det så lätt går att hitta en viktig grupp att rikta marknadsföring till! Bara att kolla om de ansluter via en proxy eller liknande.
/Simon
Ok, låt oss säga att vi blir mer "intressanta" när vi döljer vårat ip-nummer (om jag nu förstått dig rätt?)
Även om denna klick är mer intressant så går det ju ändå inte att spåra denne.
Har jag förstått dig rätt? Jag menar om man har en internet service provider som gör allt för att skydda din identitet. Borde man inte vara skyddad då?
Posted by: Mimmi Lowejko | 20 juni 2010 at 01:42
En marknadsförare är inte intresserad av att spåra en individ, utan att sälja. Kan man rikta reklam specifikt till en målgrupp så här lätt så är det ju superintressant. I ditt fall -- när jag ser att du har ett IP-nummer från Dreamhack AB så kan jag på min hemsida visa annonser just för den målgruppen som åker till Dreamhack.
Posted by: Simon | 20 juni 2010 at 09:26
Haha, ja jisses.. Det där var lite otäckt. Men nu är jag med på vad du menar. Tack för ditt svar.
Posted by: Mimmi Lowejko | 21 juni 2010 at 01:01
Hej!
Med tanke på att de flesta abb. får dynamiskt tilldelade adresser så blir reklamen och de flesta uppgifter lite underliga, eller hur? Eller tänk såhär: en abbonent porrsurfar som en galning, under natten får han ny ip adress från sin ISP, jag får hans IP adress lite senare och vips får jag reklam osv. som jag inte önskat... Inte riktigt "kosher" skulle jag vilja påstå.
Samtidigt kan man titta på statistik: http://stats.autonomica.se/mrtg/sums/All.html här ser man att folk laddar som aldrig förr och man kan också se uppgången efter IPRED lagens införande...
Posted by: Gert | 21 juni 2010 at 15:32
Satt precis här o kom på en ny tjänst: Brus. :)
Det skulle kunna vara en applikation man laddar ned som när man inte använder datorn gör en massa saker på internet i syfte att dölja ens riktiga beteende i bruset.
Posted by: Erik Starck | 01 juli 2010 at 11:35
Ja, nåt sånt kommer väl att behövas, tyvärr...
Det liknar det här med lagring av sökhistorik, och där bland annat Nikke Lindqvist och Joakim Jardenberg skrev om hur olika script gör om ens sökhistorik. http://www.lindqvist.com/stanga-av-sokhistoriken-eller-javlas-tillbaka/
Det går säkert lätt att bygga ett Greasemonkey-script som besöker en massa sidor på den webbplatsen man går till, och dessutom en massa mer eller mindre slumpmässiga webbplatser under tiden... Ett stort slöseri med bandbredd, förstås. Kan säkert översättas till CO2-ekvivalenter... Kan man få scriptet att göra något nyttigt åt en under tiden??
Posted by: Simon | 07 juli 2010 at 07:34
Snubblade över detta:
http://www.haystacknetwork.com/
"Haystack is not an ordinary proxy system. It employs a sophisticated mathematical formula to hide users' real Internet traffic inside a continuous stream of innocuous-looking requests."
Posted by: Erikstarck | 07 augusti 2010 at 12:13