« Inlägg nummer 1000! | Main | Dras Spotify ner i integritets-smeten nu? Är "lokala filer" en trojansk häst? »

10 maj 2010

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Jag tror faktiskt inte att exempelvis lönesättning faller inom ramen för nuvarande okritisk hållning till datorisering, snarare tvärtom: till vissa saker kräver man/vi att det ska finnas en människa som kan hållas ansvarig, och fortsätter att kräva det även när det är tämligen uppenbart att ett datorprogram skulle göra ett vida bättre jobb i medelfall. Även om man lyckades framgångsrikt argumentera för att datoriserad lönesättning skulle göra arbetsmarknaden mer välfungerande och det allmänna välståndet högre skulle folk inte känna sig bekväma med att deras lön sätts av en dator. Jämför exempelvis med att diagnostisera sjuka eller att styra högteknologiska fordon.

Dock förekommer ju en närmast algoritmisk lönesättning i vissa fall: stora företag, offentliga förvaltningar. Det är bekvämt för den som förhandlar för arbetsgivarsidan att kunna peka på förutbestämda parametrar som hon inte kan styra över, och kanske kan det också ge legitimitet i den anställdes ögon. Men acceptansen för den sortens lönesättning har minskat (rationellt eller ej), och att faktiskt låta en dator utföra den utan mänsklig handpåläggning är ytterligare ett långt steg.

Jo, det där med att hålla nån ansvarig är ju en extremt viktig punkt, men jag har inte tänkt på det vad gäller lönesättning. Tvärtom har lönesättningen för mig alltid just känts som en väldigt maskinell process, men tidskrävande för människor.

Men det slår mig nu att jag kanske mer tänker på centrala fackliga förhandlingar snarare än det samtal man har med sin närmaste chef. Jag borde varit tydligare!

För centralförhandlingar finns ju politiska och maktpsykologiska faktorer som motverkar att man lämnar över dem till datorer.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003