« Skyddar förändringstakten oss mot att bli "slavar under algoritmerna"? | Main | Lite icke-språk från bilindustrin »

11 maj 2010

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Tack för en jättebra artikel, jag tänkte inte ens på integritetsfrågan när jag importerade mina lokala filer till Spotify häromdagen! Det kanske är det som är det stora problemet - de gör det alldeles för lätt att importera lokala filer utan att man egentligen vet riskerna.

Men jag är inte särskilt orolig ändå - om skivbolagen verkligen ville sätta dit en person för illegal nedladdning så kommer dennes spellistor på Spotify inte säga så mycket om vartifrån de fick låtarna - det skulle väl isåfall bara stärka deras case ifall de redan hade misstankar mot personen.

Om Spotify istället använder denna funktion för att, som artikeln nämner, lägga till låtar och artister till tjänsten baserat på efterfrågan, så skulle de såsmåningom eliminera behovet av illegal nedladdning och se till att Spotify blir den populäraste vägen att gå för att hitta och lyssna på musik. Varför skulle man behöva ladda ner en låt illegalt när man kan hitta den på 2 sekunder på Spotify och lyssna på den "gratis" i all evighet?

Jag är ett stort fan av Spotify, har skrivit ett inlägg på min egna blogg där jag hyllar tjänsten som det nya hoppet för indie artister, check it out!

Hm... I ditt inlägg verkar det som att du tror att dina kompisar kan lyssna på musiken bara för att du har den på din dator. Så är det ju inte, utan det är bara den som har själva musikfilen som kan lyssna på den. De andra kan bara se namnet på låten.

Jag tror det är svårt att visa att en låt är illegalt nedladdad enbart baserad på filnamn.

Klienten hanterar visserligen ID3-taggar också, och däri kan i vissa fall finnas information som visar på att filen är nedladdad. Ett alternativ är att jämföra en hash av filen med kända illegala versioner. Det senare kräver att man intar en aktiv hållning (för att jag tror inte klienten har något rimligt skäl att hasha filer annars), och det tidigare känns lite klumpigt och osäkert.

Men du har helt klart en poäng i att det är dags att diskutera Spotify ur integritetssynpunkt.

Nej, man behöver inte visa något om filen. Den nya attityden hos rättighetsinnehavare och lagstiftare är ju att det räcker med misstankar. Misstankar går utmärkt att fatta på grundval av filnamn, om sen bevisbördan ligger hos användaren att visa upp inköpskvitton för mp3, eller visa upp de CD man har tagit låtarna från.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003