Det finns en massa fint och roligt i Spotifys nya sociala features, men funderar man ett tag på komplexiteten i det hela visar det sig inte vara så enkelt och överskådligt.
Det lömskaste kanske är möjligheten att lägga till "lokala filer", en fantastisk funktion som gör att man kan använda musikbiblioteket från den egna datorn att komplettera Spotifys utbud med. Och integrationen är väldigt välgjord -- bara be den importera exempelvis ditt iTunes-bibliotek så kommer all din gamla musik med i sökningar och spellistor, exempelvis där en låt eller artist har "försvunnit" (läs: raderats som följd av avtalstvister) från Spotify.
Dessutom följer alla spellistor från iTunes med, och det kanske är den största integritetsboven. Spotify hade kunnat välja att låta bara den lokala Spotify-klienten känna till de låtar som finns på datorns hårddisk, och hade inte behövt tala om detta för Spotify-servern, men genom att spellistorna från iTunes kommer med får Spotify information om vilken musik som du har på datorn, åtminstone de låtar som finns i spellistor.
Det här är förstås väldigt värdefull information för Spotify. De kan exempelvis skapa en modell för "efterfrågan" genom att registrera vilka filer som många har på sina datorer, men som inte finns i Spotifys utbud, men också använda informationen för att generera olika former av statistik.
Men den riktigt känsliga informationen är förstås om du har olagligt kopierad musik på din hårddisk. Om du låter Spotify indexera all din lokala musik blir det lätt att koppla innehavet av viss musik till dig som person. Spotify ägs till stor del av skivbolagen, och jag tror inte att Spotify skulle kunna vägra att lämna ut informationen om vilken användare som har vilken musik till sina ägare.
Hur ska man hantera detta?
/Simon
Tack för en jättebra artikel, jag tänkte inte ens på integritetsfrågan när jag importerade mina lokala filer till Spotify häromdagen! Det kanske är det som är det stora problemet - de gör det alldeles för lätt att importera lokala filer utan att man egentligen vet riskerna.
Men jag är inte särskilt orolig ändå - om skivbolagen verkligen ville sätta dit en person för illegal nedladdning så kommer dennes spellistor på Spotify inte säga så mycket om vartifrån de fick låtarna - det skulle väl isåfall bara stärka deras case ifall de redan hade misstankar mot personen.
Om Spotify istället använder denna funktion för att, som artikeln nämner, lägga till låtar och artister till tjänsten baserat på efterfrågan, så skulle de såsmåningom eliminera behovet av illegal nedladdning och se till att Spotify blir den populäraste vägen att gå för att hitta och lyssna på musik. Varför skulle man behöva ladda ner en låt illegalt när man kan hitta den på 2 sekunder på Spotify och lyssna på den "gratis" i all evighet?
Jag är ett stort fan av Spotify, har skrivit ett inlägg på min egna blogg där jag hyllar tjänsten som det nya hoppet för indie artister, check it out!
Posted by: Elodie | 11 maj 2010 at 11:44
Hm... I ditt inlägg verkar det som att du tror att dina kompisar kan lyssna på musiken bara för att du har den på din dator. Så är det ju inte, utan det är bara den som har själva musikfilen som kan lyssna på den. De andra kan bara se namnet på låten.
Posted by: Simon | 11 maj 2010 at 12:37
Jag tror det är svårt att visa att en låt är illegalt nedladdad enbart baserad på filnamn.
Klienten hanterar visserligen ID3-taggar också, och däri kan i vissa fall finnas information som visar på att filen är nedladdad. Ett alternativ är att jämföra en hash av filen med kända illegala versioner. Det senare kräver att man intar en aktiv hållning (för att jag tror inte klienten har något rimligt skäl att hasha filer annars), och det tidigare känns lite klumpigt och osäkert.
Men du har helt klart en poäng i att det är dags att diskutera Spotify ur integritetssynpunkt.
Posted by: Jesper | 11 maj 2010 at 12:59
Nej, man behöver inte visa något om filen. Den nya attityden hos rättighetsinnehavare och lagstiftare är ju att det räcker med misstankar. Misstankar går utmärkt att fatta på grundval av filnamn, om sen bevisbördan ligger hos användaren att visa upp inköpskvitton för mp3, eller visa upp de CD man har tagit låtarna från.
Posted by: Simon | 11 maj 2010 at 13:26