Det är en ganska lätt ekvation att komma fram till att det behövs mer IT-närvaro i dagens skola. Men när man ställer upp den ekvationen kan man lära sig ett eller annat om man ser sig om lite.
Det positiva med IT i skolan kan exempelvis formuleras som Per har gjort i termer av "befrielse". Man kan också formulera mycket positivt i termer av egna erfarenheter av visualisering och simulering, att med ITs hjälp kunna se saker som normalt inte skolan har möjlighet att visa, eller att elever kan ha direktkontakt med personer/elever som inte är i skolan utan kanske är hemma och sjuka eller bor i ett annat land.
Den skola som väljer att införa IT i klassrummet, exempelvis i form av "1-1" alltså en dator per elev, gör det utifrån att dessa positiva sidor överväger negativa, negativa sidor som vi också kan formulera på olika sätt -- splittring/distraktion, mobbing, problem med betygsättning/bedömning, etc.
När man sen har genomfört sitt beslut och infört IT i sin skola inträder en annan situation: även om de positiva sidorna fick beslutet att väga över för IT-investeringen sitter man självklart nu med negativa sidor av IT-investeringen som det också är nödvändigt att göra något åt för att komma till en hållbar (digitalt modifierad) skolsituation.
Ta dessa exempel:
- Det framstår som mer och mer nödvändigt att tänka på ITs distraherande effekt på ett tidigt stadium. Ett sätt är förstås att göra plats (i tid och rum) för enskild avskildhet så att eleven har någonstans att öva den koncentration som blir svårare att uppnå med en dator i knät.
- Om det blir svårt att avgöra vem man betygssätter när matte-eleven har tillgång till WolframAlpha som inte bara ger det rätta svaret utan även alla stegen i uträkningen så måste ju diskussionen påbörjas redan nu om hur vi vill betygssätta elever. Är det verkligen så viktigt att betygssätta en individ, när projektformen dominerar på fler och fler arbetsplatser? Men vad blir i så fall de större konsekvenserna om det inte är individen som får ett betyg utan kanske en hel grupp elever, eller kombinationen av en elev och en programvara -- en liten cyborg??
- Om farhågorna om mobbning finns med i beräkningarna redan från början kan man ju inte efter införandet av IT säga: "vi måste acceptera mobbning, men se vilka fina datorsalar vi har". Man måste redan från början göra något åt det också, så att man tidigt ser tecknen på att saker håller på att gå snett och kan göra något åt det. Även om nätmobbning är speciellt är det i grunden samma mänskliga känslor och mekanismer som styr den som styr vanlig mobbning.
Det låter kanske lustigt, men en del av konsekvensanalysen av IT i skolan kommer att bli som: "När man inför IT i skolan bör man också inrätta tysta rum för enskilt arbete". Ja, man kan ju förstås också tänka sig datorer med "skygglappar", maskiner där man bara kör en applikation och som man koncentrerar sig på under en längre tid, men det känns som ganska långt från de resonemang om datorer i skolan som är gängse idag. (Kanske blir det en trend med datorer som inte multitaskar, som iPhone och iPad...)
/Simon
Comments